Sağlık-Sen raporu yayımladı: Kasım ayında 23 sağlıkçı saldırıya uğradı!

Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sendika tarafından yayımlanan "Sağlıkta Şiddet Raporu"na ilişkin değerlendirmeler yaptı. Durmuş, "20 saldırganın neden olduğu 15 şiddet olayında 23 sağlık çalışanının mağduriyet yaşadığını görüyoruz." dedi.

EMEK-SENDİKA 13.12.2022, 12:14
Sağlık-Sen raporu yayımladı: Kasım ayında 23 sağlıkçı saldırıya uğradı!

Sağlık-Sen tarafından kasım ayı "Sağlıkta Şiddet Raporu" yayımlandı. Buna göre, 20 saldırganın sebep olduğu 15 olayda, 23 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.

Durmuş yaptığı paylaşımda, alınmış olan önlemler ve yapılan bütün çağrılara karşın sağlıkta şiddetin hala sağlık sistemini tehdit eden bir sorun olduğunu ifade etti. Sorunun çözümü olarak şiddet davalarının kamu davası niteliğine çevrilmesi, cezaların yarı yarıya arttırılması, beyaz kod uygulamasının getirilmesi, hapis cezalarına erteleme verilmemesi ve şiddetin katalog suçlar arasına girmesini sağladıklarını kaydeden Durmuş, cezalara karşın uygulanmasında yaşanan sorunlardan dolayı sağlık çalışanlarının adli mercilere olan güveninin azaldığını kaydetti.

"Şiddeti önlemeye dair yol haritası belirlenmesi gerekli"

Durmuş, şiddeti önlemek amacıyla yapılmış olan yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Bu noktada yapılması gerekli olan sağlık tesislerindeki fiziki şartları daha iyi hale getirmek. Bakanlığımızca hastanelere x-ray cihazlarının koyulması şiddeti önlemek amacıyla önemli bir adım. Fakat bu uygulamanın bütün Türkiye'de hızlıca yaygınlaşması gerek. Güvenlik görevlilerinin sorumluluk ve yetkilerinin artırılması için de gereken adımlar atılmalıdır. Toplumdaki bütün paydaşların bakanlık öncülüğünde bir araya gelip şiddeti önlemeye dair bir yol haritası belirlemesi gerekiyor.

"Şiddet olaylarının 10 tanesi hastanelerde yaşandı"

Şiddetin sürdüğünün altını çizen Durmuş, "Kasımda meydana gelen şiddet olaylarına 20 saldırganın sebep olduğunu ve 15 şiddet vakasında 23 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz ay, 32 saldırganın sebep olduğu 19 şiddet vakasında 36 sağlık çalışanımız mağdur olmuştu." şeklinde konuştu.

Eskişehir'de verilen bir karar sağlıkçılara umut oldu

Eskişehir'de verilen bir karar sağlık çalışanlarına umut olduğunu ifade eden Durmuş sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Görevi başında beyaz kod vermek durumunda kalan hekimin açmış olduğu hakaret davasında, mahkeme tarafından örnek karara imza atıldı. Sanığa 420 gün adli para cezası verilmesine ilişkin açılmış olan davada hakim tarafından "eylemin sağlık personeline karşı alenen işlendiğinin" anlaşıldığını ifade ederek verilmiş olan cezanın 735 gün üzerinden verilmesi yönünde karar verildi. Sanık böylece, 22 bin 50 TL adli para cezasına çarptırıldı."

Yorumlar (0)