Maraton başlıyor: Asgari ücret için beklenen gün bugün

Asgari ücret zammı için milyonlarca kişinin dikkati tespit komisyonunun ilk toplantısına çevrilmiş durumda. Bütün Türkiye'nin heyecan içerisinde beklediği 2023 asgari ücret zammı, yeni senenin öncesinde kesinlik kazanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu gerçekleştireceği 3 toplantının sonrasında asgari ücrette yeni miktarı belirleyecek.

EMEK-SENDİKA 07.12.2022, 10:02 07.12.2022, 10:07
Maraton başlıyor: Asgari ücret için beklenen gün bugün

Milyonlarca kişinin merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını düzenleyecek. Komisyonda işçi tarafı için TÜRK-İŞ, işveren kesimi adına TİSK ve kamuyu temsil etmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri masada hazır bulunacak.

Asgari ücret toplantıları ne zaman?

2023 senesi asgari ücretini belirleyebilmek adına Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını bugün, ikinci toplantısını ise 14 Aralık'ta gerçekleştirecek.

Düzenlenecek üç toplantının sonrasında 2023 asgari ücret zammı kesinlik kazanacak.

Asgari ücret zam oranının aralık ayı son haftası itibariyle duyurulması planlanıyor.

Asgari ücret ile ilgili TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamada yapmıştı.

Bakan Bilgin, “Yukarıya doğru giden bir stratejiyi takip ediyoruz”

TİSK 28. Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin “Asgari ücretli olarak iş başı yapanların oranının yüzde 37 seviyelerinde. Biz asgari ücreti yükselttiğimiz zaman, reel ücretlendirmeler tekrar ayarlanıyor. Bundan dolayı ortalamayı yukarıya doğru götüren bir asgari ücret stratejisini takip ettiğimizi ifade etmek isterim." dedi.

TÜRK-İŞ rakam verdi

Asgari ücret ile ilgili beklentisini açıklayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, söz konusu miktarın en az 7 bin 785 TL olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Gıda fiyatlarında meydana gelen yükselişin işçileri negatif yönde etkilediğine işaret eden Atalay, “7 bin 785 liradan düşük bir rakamı onaylamamız mümkün değil. Bu miktar bir kırmızı çizgidir. Bu miktardan düşük bir rakamla ilgili masada oturmayacağız. Kırmızı çizginin üzerine çıkmak gerek" dedi.

DİSK asgari ücret beklentisini açıkladı

Asgari ücret teklifini açıklayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), miktarı 13 bin 200 lira olarak dile getirdi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK-AR tarafından oluşturulan verileri Konfederasyon merkezinde basın mensuplarıyla paylaştı.

Asgari ücretin “ortalama ücret” olduğunun akıllardan çıkarılmaması gerektiğini aktaran Çerkezoğlu, "Gerek gıda fiyatları gerek yüksek enflasyon gerek ekonomik büyüme gerekse yoksulluk sınırı göz önüne alındığında asgari ücret en düşük net 13 bin 200 lira olarak belirlenmelidir." dedi.

TİSK’ten ortak mutabakat vurgusu

Asgari ücretin tespit edilmesi sürecine dair değerlendirmeler sağlayan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin kesinleştirilmesinde işveren, işçi ve devlet taraflarının sağladığı üçlü mutabakatı dikkate aldığına işaret ederek, bu ortak mutabakatın sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.

İşverenler olarak, söz konusu mutabakatın verilebilmesi adına ellerini taşın altına koymayı sürdüreceklerine vurgu yapan Akkol, "İşverenlerimizin onayladığı, işçi tarafının mutlu olduğu öte yandan işletmelerimizi koruma altına alan istikrarlı ve dengeli bir rakam adına biz de elimizi her zaman taşın altına koyacağız" dedi.

Asgari ücret ne kadar?

Yeni sene içerisinde geçerli hale gelecek olan asgari ücret aralık ayının sonunda kesinlik kazanacak. Asgari ücret mevcut durumda net 5 bin 500 lira seviyesinde bulunuyor.

Bu sene ocak döneminde getirilen yüzde 50 zam ile beraber 4 bin 253 liraya çıkan asgari ücret, temmuz döneminde uygulanan zamla beraber net 5 bin 500 lirayı görmüştü.

Asgari ücret zammı ne kadar olur?

Asgari ücret zam oranının ne kadar olacağına dair farklı tahminler sağlansa da henüz rakam kesinleşmedi. İşte örnekler üzerinden muhtemel asgari ücret zam tablosu:

Yüzde 30 zam

Şu an 5 bin 500 lira olan asgari ücrete getirilecek yüzde 30 zam ile beraber 7 bin 150 liraya yükselecek.

Yüzde 40 zam

Şu an 5 bin 500 lira olan asgari ücrete getirilecek yüzde 40 zam ile beraber 7 bin 700 liraya yükselecek.

Yüzde 50 zam

Şu an 5 bin 500 lira olan asgari ücrete getirilecek yüzde 50 zam ile beraber 8 bin 250 liraya yükselecek.

Yorumlar (0)