Kamudaki 50 bin geçici işçi, kadro bekliyor!

Geçici işçi ve taşeron işçi sorununun acilen çözülmesi gerektiğini söyleyen TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri, "15-20 yıl çalışan geçici işçi olmaz. Kadro alamayan geçici işçilerin sayısı 120 bine çıkmış durumda. Kamuda bu sayı 50 bin civarında. Bu işçilerin bir kısmı Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışıyor. Uzun süredir bekleyen bu çalışanlara kadro verilmeli." diye konuştu.

EMEK-SENDİKA 05.10.2022, 11:39 05.10.2022, 18:17 Hakan Öksüz
Kamudaki 50 bin geçici işçi, kadro bekliyor!

Kamuda çalışan geçici işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından duyurulacağı belirtilen kadro müjdesini bekliyor. Yaklaşık 50 bin işçinin kadro beklediğini kaydeden TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, "Geçici işçilik ve taşeron işçilik, çalışma yaşamındaki en büyük problemlerden biri." dedi.

"120 bin geçici işçi, kadro bekliyor"

Taşeron işçilerin önemli bir kısmının 696 sayılı KHK ile kadroya geçirildiğini ancak yaklaşık 90 bin çalışanın bu kapsamın dışında bırakıldığını söyleyen Alemdar, "Kadro alamayan geçici işçilerin sayısı 120 bine çıkmış durumda. 2022 yılında bu tür konuları gündemimizden çıkarmalıyız. Taşeron işçiler ve geçici işçilerin sorunları acilen çözülmeli. Bu tür istihdam biçimlerini ortadan kaldırmalıyız." ifadelerini kullandı.

"15-20 yıl çalışan geçici işçi olmaz"

Geçici işçiliğin kısa süreli bir çalışma biçimi olması gerektiğini belirten Eyüp Alemdar, "Bir insan 15-20 yıl civarında çalışmışsa ve halen daha geçici işçi olarak sayılırsa bu ayıptır. Yıl içinde 10 ay çalışan ve geçici işçi statüsünde bulunan yaklaşık 50 bin kişi mevcut. Kamu Çerçeve Protokolü tarafından sunulan kadro hakları, bu çalışanlara verilmeli. Söz konusu 50 bin kişiden 31 bini, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışıyor. Ülke çapında daha sağlıklı bir eğitim-öğretim ortamının oluşması için var güçleriyle çalışıyorlar. Bu insanlar, kadroyu hak ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Üniversitelerin sosyal tesislerinde çalışanlar mağdur oluyor"

Üniversitelerin sosyal tesislerinde çalışan işçilerin ekonomik anlamda sorunlar yaşadığını dile getiren Alemdar, "Bu tesisler, üniversiteye bağlıdır ve bağımsız bir tüzel kişiliği yoktur. Bu tesislerde çalışan kişilere maaş verilirken farklı tarifeler uygulanıyor. Yani genel bütçeden maaş verilmiyor. Bu durum, bazı mağduriyetlerin yaşanmasına sebep oluyor. Bu kişiler, toplu iş sözleşmelerinin kapsamında yer almasına rağmen sözleşmeden faydalanamıyor. Söz konusu tesislerde çalışan kişilerin maaşları da bütçeden karşılanmalı ve mağduriyet giderilmeli." dedi.

Yorumlar (0)