Kamu işçisinin zam pazarlığı: Son viraja girildi

Kamuda çalışma sağlayan 700 binden fazla kamu personelinin sosyal ve mali haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün öncesinde netleştirilmesi bekleniyor.

EMEK-SENDİKA 24.04.2023, 09:48
Kamu işçisinin zam pazarlığı: Son viraja girildi

Üniversiteler, hastaneler, Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlıkları, elektrik üretim santralleri, şeker fabrikaları, il özel idareleri, demir yolları ile kara yollarının da içerisinde bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma sağlayan 700 binden çok işçinin yakından takip ettiği 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü faaliyetlerinde çalışmalar devam ediyor.

Tarih netleşti

Bu kapsamda, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ'in işçi tarafını, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) kamu işverenini ifade ettiği görüşmelerde, son viraja girildi.

Kamu işvereninin, 2023'ün ilk altı ayında yüzde 30 zam ve taban ücretin 11 bin 500 TL’ye çıkarılması biçimindeki ilk teklifini, taban ücretin 12 bin TL’ye çıkarılması ve ilk altı ay yüzde 40 oranında zam şeklinde revize etmesiyle beraber pazarlıklar yoğunlaştı.

İşçi kesimi, aylık brüt taban ücretin 15 bin TL’ye çıkarılması, sonrasında bütün ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi ve daha sonrasında birinci altı ay adına yüzde 45 zam getirilmesi şeklindeki ısrarını devam ettirirken, hükümetten yapılacak yeni teklif için bekleme başladı.

Bu noktada, hükümetin yeni bir teklif hakkında hazırlıklarına devam ettiği belirtilirken, görüşmelerin hafta içi artması ve sözleşmenin ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde imzalanacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)