İzmir’deki metro çalışanları, greve gidiyor

İzmir metroda çalışan 627 işçi, toplu iş sözleşmeleri görüşmesinin tıkanmasının ardından grev kararı aldı. İşçiler, grev tarihinin duyurulacağını açıkladı. 

EMEK-SENDİKA 01.10.2021, 16:39 04.10.2021, 11:51
İzmir’deki metro çalışanları, greve gidiyor

Hali hazırda yoğun bir nüfusu bulunan İzmir’de özellikle bahar ve yaz dönemlerinde turist akını yaşanıyor ve bu da ulaşımda aksamalara sebep olabiliyor. Buna çözüm bulmak ve akışı hızlandırmak için çalışan metro işçileri ise sık sık haklarını arıyor. İşte o işçiler, bugün, toplu iş sözleşmesi sebebiyle haklarının teslim edilmediğini söyleyerek grev kararı aldıklarını aktardı. İzmir metroda 627 çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması sonrasında işçilerden tarihi bir adım geldi. 

Metro çalışanları ile ücrette anlaşılamıyor 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan şirketlerden İzmir Metro A.Ş. ve işveren sendikalarından Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleşen görüşmelerde 69 madde üzerinde yoğunlaşıldı. Bu maddeler içerisinde bulunan ve ücretle ilgili olan 9 maddede anlaşmaya varamayan taraflar, görüşmeleri sonlandırdı. Bunun üzerine işçiler, İzmir Metro A.Ş. önünde eyleme başladı. 



Sözleşmenin imzalanmaması, tepkilere sebep oldu 

İzmir Metro A.Ş. önünde pankartlar ve duyuru metinleri ile eyleme başlayan işçiler, toplu iş sözleşmesi üzerinde anlaşılmaması ve sözleşmenin imzalanmaması konusunda tepki gösterdi.  

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından atanan resmi arabulucu ile yapılan toplantılarda sonuç alınamadı. Haklı taleplerimiz kabul edilmedi. Biz de 6156 Sayılı Kanun hükümleri nezdinde grev kararı almak zorunda kaldık. Taleplerimiz kabul edilene kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Grevin tarihi ve saatini en kısa sürede duyuracağız.” 



Kılıçdaroğlu, İzmir’deki yönetim biçimini Türkiye’ye uygulamayı düşünüyor 

Grev haberinin üzerine, Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz dönemlerde yaptığı bir konuşma akıllara geldi. Kılıçdaroğlu konuşmasında, “3 şehrimizden örnek vermek istiyorum: Ankara, İzmir ve İstanbul. Bunların hepsi de metro yapıyor. Ankara ve İstanbul havlu attı. Bütçeleri, İzmir’in bütçesini 3’e katlar ama beceremediler. İzmir bu işi 60 milyona, Ankara 100 milyona ve İstanbul da 145 milyona yapıyor. Yer altından yapıyorlar, aynı teknolojiyi kullanıyorlar ama beceremiyorlar. İstanbul ve Ankara’daki metroları hükümet devraldı. İzmir ve CHP’li belediyeler de kendi kaynaklarıyla işi yaptı. Size söylüyoruz! İzmir’i nasıl yönetiyorsak Türkiye’yi de öyle yöneteceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)