İşçi ve işverenler dikkat! Mesai 8 saatin altına mı iniyor? Bakan Bilgin'den açıklama geldi

Asgari ücrete gelen zam ve 3600 ek gösterge düzenlemesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den mesai saatlerine ilişkin açıklama geldi. Bakan Bilgin, pek çok ülkede çalışma saatlerinin azaltılması için çalışmaların olduğunu belirterek, “İngiltere’de geçtiğimiz günlerde bu anlamda pilot bir uygulama başlatıldı. Bu çalışmalar yaygınlaşacak. Önümüzdeki 25 yıl, 6 saat veya daha az çalışma gibi durumlar devreye alınacak.” sözlerini kullandı. 

EMEK-SENDİKA 18.07.2022, 15:48 18.07.2022, 16:44
İşçi ve işverenler dikkat! Mesai 8 saatin altına mı iniyor? Bakan Bilgin'den açıklama geldi

Milyonların merakla beklediği asgari ücret zammının açıklanmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den mesai saatlerine ilişkin önemli açıklama geldi. 

“8-5 mesaisi geride kaldı”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma” başlıklı panele katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, mesai saatleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Vedat Bilgin, "İnsanların 12 veya 14 saat zorla çalıştırıldığı günler artık geride kalmıştır. Artık 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir süreçten geçiyoruz." şeklinde konuştu.

Geçen yıl imzalanan sözleşmede, 3600 ek göstergenin kararının alındığını ifade eden Bakan Bilgin, şunları aktardı:

“5.5 milyon emekçiyi ve kamu çalışanını kapsayan bir düzenleme kararı aldık. Bize düşen tüm bu olumsuz etkenlerin, insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini tamamen kaldıracak önlemler almak ve yapısal düzenlemeleri yapmak. Bu bir yapısal reformdur. Asgari ücret konusunda, tüm çalışanların asgari ücret gelirlerini vergi haricinde bırakmak Türkiye’nin 60 senelik sloganaydı. Bunu başardık. Yapacağımız daha çok iş var. Geçici işçiler ve sözleşmeli personel meselesi var” sözlerini kullandı.

Buradaki konuşmasında Bilgin, “İnsan hayatından hakkından daha önemli hiçbir şey olamaz. Bu sebeple çalışma yaşamının en önemli varlığı olarak değerlendirilen insanın korunması herhangi bir biçimde değer biçilmeyecek bir niteliğe sahiptir. Bu sebeple yeni çalışma ilişkileri kapsamında, emekçilerin ve çalışanların sağlığının korunması görevimizdir. İnsan varsa diğer her şey var, insan yoksa kalan hiçbir şeyin önemi yok” açıklamasını yaptı.

Uzaktan çalışma yaşamına geçilmesi için 25 yıl sonrasının beklenmesi gerektiğini söyleyen Bakan Bilgin, “Zorunlu olarak 2018’den sonra salgınla beraber bunların birçoğunu denemek zorunda kaldık. Bu sebeple deneyince gördük ki hem özel sektörde hem de kamuda özellikle yeni çalışma ilişkilerinin devreye alınması mümkünmüş ve ayrıca gerekliymiş. Bu aşamaya nasıl geldiğimize bakmamız gerek” sözlerini kullandı.

“Örgütlenme seviyesi hâlâ düşük ve bu ciddi bir problem”

Bilgin, “Sandığın siyasal süreci belirlemesidir fakat bu yalnızca demokrasinin ‘d’sidir geri kalanı ise örgütlenmedir. Sendikalaşma ve sosyal örgütlenme düzeyidir. İşçi sendikalarının örgütlenme seviyesi çok düşük ve bu hâlâ çok ciddi bir problem. Batı’daki demokratikleşme aşamasının arkasındaki dinamizm budur. Bu dinamikten mahrum olduğunda batı demokrasilerinin nasıl bozulduğunun ve nasıl çöktüğünün, etkisini nasıl yitirdiğinin örneğini bugün de yaşıyoruz. Batı Avrupa ülkelerinin özellikle yaşadığı krizin temelinde bu hususlar var” sözlerini kullandı.

“Önümüzdeki 25 yılda 6 saat veya daha az çalışma dönemi başlayacak”

Bakan Bilgin, pek çok ülkede çalışma saatlerinin azaltılmasına ilişkin çalışmaların olduğunu belirterek, “İngiltere’de geçtiğimiz günlerde bu alanda bir pilot uygulama başlatıldı. Bu çalışmalar yaygınlaşacak. Önümüzdeki 25 yıl, 6 saat veya daha az çalışma gibi durumlar devreye alınacak. Bunlar kesinlikle kaçınılmaz. Teknoloji, emeği ikame ettikçe, üretim sürecinin mekandan bağını kopardığı sürece bu değişiklikler kaçınılmaz olacak. Bu sebeple, bu değişimler yaşanıyor fakat yeni problemler ortaya çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)