EYT nedir? EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

EYT yani emeklilikte yaşa takılarla ilgili düzenleme ekonomi gündemini takip edenlerce araştırılıyor. Peki, EYT yasası nedir, kimleri kapsıyor? İşte emeklilikte yaşa takılanlar veya EYT ile ilgili merak edilenler…

EMEK-SENDİKA 14.10.2022, 14:30 15.10.2022, 10:16
EYT nedir? EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

EYT nedir? Ekonomi gündeminde son dönemde sıklıkla konu edinilen haberler sonrası bu soru soruluyor. Peki EYT sorunu nasıl ortaya çıktı? Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT düzenlemesi kimleri kapsayacak? İşte EYT düzenlemesiyle ilgili merak edilenler…

EYT nedir?

8 Eylül 1999'da çıkan yasa ile birlikte emeklilik şartı içi geçerli olan prim gün sayısına yaş koşulu da eklendi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydı olanlar, prim günleri dolsa bile emekli olabilmek için yaş şartına takıldılar. Bu sebeple 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen EYT kısaltması kullanılmaya başlandı. Yani EYT, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydı bulunup prim gün sayısını tamamlamasına karşın yaş şartına takıldığı için emekli olamayan çalışan nüfusu ifade eden kısaltmadır.

EYT problemi nasıl ortaya çıktı?

1999'da yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 4447 sayılı Kanunla ilave edilen geçici 81'inci maddenin (B) bendi ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların emekliliği hak etme şartları değiştirildi. Bu tarihin ardından emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının dışında, yaş koşulu da aranmaya başlandı.

Değişiklikten önce, emekliliğe hak kazanabilmek için prim gün sayısı ve sigortalılık süresindeki koşulların karşılanması yetiyordu. Değişiklik öncesinde erkeklerde 25 yıl, kadınlarda ise 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün koşulunu yerine getirenler emekli olma hakkı elde edebiliyordu.

EYT kimleri kapsıyor? 

EYT düzenlemesi, 9 Eylül 1999 tarihinden önce prim ve sigortalılık süresini tamamlayan fakat yaş şartını bekleyenleri ilgilendiriyor. Düzenleme prim ve yıldan herhangi bir tanesini tamamlamayanları da kapsıyor.

Yorumlar (0)