EYT nedir? EYT çıkacak mı? EYT’de son durum…

Ortalama 5 milyon vatandaşı içerisine alan EYT ile ilgili birçok kişi hükümet kanadından gelecek açıklamaları bekliyor. Son dönemlerde gündemden düşmeyen EYT hakkında çalışmalar başlatıldı. Geçtiğimiz haftalarda söz konusu durum ile alakalı açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT düzenlemesi için aralık ayını işaret etmişti. Peki, EYT nedir? EYT son durum ne oldu? Kimler EYT’li sayılıyor? İşte ETY ile ilgili ayrıntılar…

EMEK-SENDİKA 19.09.2022, 13:23 20.09.2022, 09:19
EYT nedir? EYT çıkacak mı? EYT’de son durum…

Uzunca bir süredir gündemde olan ve 5 milyonu geçkin kişiyi ilgilendiren EYT birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanları ilgilendiren yasa olarak bilinen EYT’nin kabul edilmesinin üzerinden 23 sene geçti. Birçok kişi EYT konusunda yapılacak düzenleme ile ilgili gözlerini hükümete çevirmiş durumda. EYT Nedir? EYT çıkacak mı? Kimler EYT’li sayılıyor? Birçok insan bu soruların yanıtını arıyor. İşte detaylar...

EYT nedir?

8 Eylül 1999 senesinden öncesinde sigortalı olan ve o zaman aralığından başlayarak emeklilik hakkı kazanıp kademeli emeklilik yasası ile emekliliği ileri atılanları ifade ediyor.

EYT ne zaman çıkacak?

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili bilgilendirme sağladı.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hususunda bir soru gelmesi sonrasında Bilgin, bu durum ile ilgili teknik işlemlerin biraz daha süre alacağını ifade etti. Bilgin EYT ile ilgili, “Tek bir formül üstünden şu an işlem sağlanıyor ancak henüz bir netlik kazanmadı. Aralık ayı gibi EYT konusu gündeme gelecektir.” dedi.

Kimler EYT’li sayılıyor?

9 Eylül 1999 yılından öncesinde sigorta başlangıcı bulunanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) olarak görülüyor. Zira 9 Eylül 1999 gerisinde yaş koşulu bulunmaksızın sigortalılık ve prim günü koşulları oluşturularak emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde gerçekleştirilen değişikliklerle beraber sigortalılık süresi ve prim günü koşullarının haricinde bir de yaş şartı konuldu. EYT’li olabilmek adına sigorta başlangıcının 9 Eylül 1999 tarihinden daha önce olması, emekli olunması için gerekli olan yaş haricinde prim günü ve sigortalılık süresi koşullarının sağlanmış olması gerekiyor.

Yorumlar (0)