EYT düzenlemesi yasalaştı: 5 soruda merak edilenler

TBMM Genel Kurulu'nda dün ele alınan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kabul edildi. Resmi Gazete’de yayınlanması ile beraber faaliyete girecek olan düzenleme ile ilgili birçok kişi araştırmalara başladı. Peki, EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor? EYT başvuruları başladı mı? İşte detaylar…

EMEK-SENDİKA 01.03.2023, 11:00
EYT düzenlemesi yasalaştı: 5 soruda merak edilenler

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul etti. Düzenlemenin onaylanması ile beraber birçok kişi konu hakkında araştırmalarına başladı. Peki, EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor? EYT başvuruları başladı mı? EYT'li olup aynı iş yerinde çalışma şartı nedir?

EYT'li olup aynı iş yerinde çalışma şartı nedir?

İşverenin sosyal güvenlik destek priminden faydalanabilmesi adına yaşlılık ve emekli aylığı alanların yeniden işe alınması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne yükseltildi.

EYT’den kaç kişi faydalanacak?

Düzenleme kapsamında ilk bölümde 2 milyon 250 bin vatandaşın faydalanacağı tahmin ediliyor.

EYT kimleri kapsıyor?

EYT düzenlemesi ile beraber 8 Eylül 1999 senesinin öncesinde sigortalı şekilde çalışan kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 sene sigortalılık süresi bulunanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek adına işe giriş zamanına göre 5 bin ile 5 bin 975 gün aralığında değişiklik gösteren prim günü koşulunu da tamamlamış olmak gerekiyor.

EYT başvuruları ne zaman başlıyor?

Kanun teklifinin Meclis'ten geçirilmesi ve Resmi Gazete'de yayınlanması ile beraber EYT başvuruları alınacak. Şartları sağlayanlar, herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın, e-Devlet ve SGK üzerinden başvuru yapabilecek.

EYT başvurusu nasıl yapılır?

e-Devlet sistemi üzerinden “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi” sekmesine giriş yapın.

Sonrasında sayfaya gelecek olan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep çeşidi olarak “yaşlılık aylığı” seçeneğini işaretleyin.

SSK çerçevesinde aylık isteyeceklerin “4A”, BAĞ-KUR çerçevesinde olanların ise “4B” seçeneğine tıklaması gerekmektedir. Seçim yapıldıktan sonrasında “başvur” butonuna tıklayın.

Maaş ödemesinin gerçekleşeceği bankanın seçilmesinin sonrasında açıklama bölümüne maaşınızı almayı talep ettiğini şubeyi girin.

Diğer iletişim bilgilerini de tamamlayın.

“Aylık alıyor mu?” ibaresini "evet" ya da "hayır" şeklinde cevaplayın.

Son kısımda ise “ileri” butonunun sonrasında “başvur” kısmına basıldığında bilgiler SGK’ya yollanmış olacak.

Yorumlar (0)