EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de: Detaylar belli oldu

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) dair karar Resmi Gazete'de yayımlanarak faaliyete sokuldu. Milyonlarca kişinin beklediği düzenlemenin ardından başvuru süreci başladı. Peki, EYT başvurusu nasıl yapılır, şartları neler? E-Devlet EYT başvuru ekranı ve sürecin detayları…

EMEK-SENDİKA 03.03.2023, 09:29
EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de: Detaylar belli oldu

Milyonlarca kişinin merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak faaliyete sokuldu.

Resmi Gazete’de detaylar

EYT düzenlemesinin faaliyete sokulması ile birlikte hak sahipleri, e-Devlet sisteminden ve SGK üzerinden emeklilik başvurusu sağlayacak.

İlk kısımda ortalama toplamda 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olmasının önünü açan düzenlemenin çıkmasının sonrasında başvuru yapılması ile beraber maaş hakkı da elde edilmiş olacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici madde ile beraber, kanunlara göre, düzenlemenin yürürlük gününden sonra aylık bağlanması isteminde olanların emekli aylığı ve yaşlılık bağlanacak vatandaşlar, söz konusu kararlarda yaş haricindeki diğer koşulları taşımaları durumunda emekli veya yaşlılık aylığından faydalanacak.

Bu karar esas olarak göz önüne alınarak herhangi bir ödeme sağlanmayacak ve geriye dönük şekilde hak talebinde bulunulmayacak.

İlk defa emekli ve yaşlılık aylığı verilenler, emekli veya yaşlılık aylığı istemi sebebiyle işten çıkış bildirgesi bulunanların işten ayrılış gününü izleyen 30 gün içerisinde en son görev yapılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek ikramiyesine bağlı çalışmaya başlamaları durumunda, çalışılmaya başlandığı günden başlayarak, sosyal güvenlik destek ikramiyesi işveren payına 5 puanlık bölüme denk gelen tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Sosyal güvenlik destek ikramiyesi işveren payını indiriminden faydalanan sigortalının işten çıkış yapması durumunda, bu indirimden yeniden faydalanamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroda bulunan işçiler, belediyeler ve il özel idareleri ile ilişik kuruluşlarında ve bu noktada mensubu olduğu mahalli idare birliklerinde, ayrı ayrı veya beraber sermayenin yarısından çoğu belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşlarına ait olan firmalarda işçi olarak geçirilenlerin, malullük, yaşlılık veya emeklilik aylığı verilmeye hak kazanmaları durumunda, çalışma sağladıkları kamu kurum kuruluşları ya da şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini mecburi tutan kararlar ise yürürlükten kaldırılacak.

EYT'li olup aynı iş yerinde çalışma şartı nedir?

İşverenin sosyal güvenlik destek priminden faydalanabilmesi adına yaşlılık ve emekli aylığı alanların yeniden işe alınması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne yükseltildi.

EYT’den kaç kişi faydalanacak?

Düzenleme kapsamında ilk bölümde 2 milyon 250 bin vatandaşın faydalanacağı tahmin ediliyor.

EYT kimleri kapsıyor?

EYT düzenlemesi ile beraber 8 Eylül 1999 senesinin öncesinde sigortalı şekilde çalışan kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 sene sigortalılık süresi bulunanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek adına işe giriş zamanına göre 5 bin ile 5 bin 975 gün aralığında değişiklik gösteren prim günü koşulunu da tamamlamış olmak gerekiyor.

EYT başvuruları ne zaman başlıyor?

Resmi Gazete'de yayınlanması ile beraber EYT başvuruları alınacak. Şartları sağlayanlar, herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın, e-Devlet ve SGK üzerinden başvuru yapabilecek.

EYT başvurusu nasıl yapılır?

e-Devlet sistemi üzerinden “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi” sekmesine giriş yapın.

Sonrasında sayfaya gelecek olan yeni başvuru sekmesine tıklayın

Tahsis talep çeşidi olarak “yaşlılık aylığı” seçeneğini işaretleyin.

SSK çerçevesinde aylık isteyeceklerin “4A”, BAĞ-KUR çerçevesinde olanların ise “4B” seçeneğine tıklaması gerekmektedir. Seçim yapıldıktan sonrasında “başvur” butonuna tıklayın.

Maaş ödemesinin gerçekleşeceği bankanın seçilmesinin sonrasında açıklama bölümüne maaşınızı almayı talep ettiğini şubeyi girin.

Diğer iletişim bilgilerini de tamamlayın.

“Aylık alıyor mu?” ibaresini "evet" ya da "hayır" şeklinde cevaplayın.

Son kısımda ise “ileri” butonunun sonrasında “başvur” kısmına basıldığında bilgiler SGK’ya yollanmış olacak.

Yorumlar (0)