Emekli Memur-Sen eylemde: "Emeklilerin %72'si iş arıyor!"

Dünya Emekliler gününde basın açıklaması yapan Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, “Ülkemizde 100 emekliden 72’si ekonomik zorluklardan dolayı daha çok çalışmaya mecbur kalıyor. Bizler yardım talep etmiyoruz, sizlere senelerdir gösterdiğimiz hizmetin karşılığını istiyoruz. Onurlu ve gururlu bir hayat istiyoruz” dedi.

EMEK-SENDİKA 01.07.2022, 10:50 01.07.2022, 16:40
Emekli Memur-Sen eylemde: "Emeklilerin %72'si iş arıyor!"

Memur-Sen çatısında faaliyetlerine devam eden Emekli Memur-Sen, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü sebebiyle bir basın açıklaması düzenledi. İstanbul’da gerçekleştirilen açıklamada, emeklilerin sosyal, mali ve özlük haklarıyla ilgili istekleri ile emekli kamu personellerinin sendikalaşma hakkının önündeki engellerin giderilmesine karşı talepler yinelendi. Fatih’te yer alan Aksaray meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasına sendika mensupları ve Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen de katılım sağladı.

Her 100 emekliden 72’si iş arıyor

Emeklilerin taleplerini sıralayan Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, “Bir tarafa geçmiş, yaşamdan bıkmış bir emekli görmek istemiyorlarsa, hayat şartlarımızı iyileştirmeliler, ferah bir hayatı bizlere yaşatacak bir alan oluşturmalılar. Emeklilik dendiğinde hayat kalitesinin ve gelirinin büyük bir düşüş yaşaması akla geliyor. Bundan dolayı insanların verirken en zorlandığı karar emekliliktir. Bu koşullarda emekli olmayı istemek iyice zorlaştı. Emekli olduktan sonra sizi neyin beklediğini az da olsa tahmin edersiniz. Bu sebeple emeklilerimiz işten ayrıldıktan sonra yeniden çalışmak durumunda kalıyor. Bunu oranla verecek olursak emeklilerimizin yüzde 33’ü yarı zamanlı, yüzde 39’u tam zamanlı çalışmak mecburiyetinde. Yani her 100 emekliden 72’si emekli olunca yeniden işe girmek durumunda kalıyor. Emekliler olarak kimseden yardım istemiyoruz, senelerce gösterdiğimiz hizmetin karşılığını istiyoruz. Gururlu ve onurlu bir hayat istiyoruz. Emekliler olarak bu talepler en doğal insani hakkımız ve emeğimizin karşılığıdır” şeklinde ifade etti.

“Emekli Memur-Sen Tüm emeklilere destek vermektedir”

Emeklilerin sendikalaşmasının engellendiğini söyleyen Küçükkösen, “Özgür şekilde örgütlenmemiz gerekirken bu engelleniyor. Bu durum hak mücadelesini verebilmemiz konusunda büyük bir eksiklik ortaya çıkarıyor. Emeklilerin sosyal ve mali haklarının geliştirilmesi için şüphesiz örgütlenme ve mücadele gerektirmektedir. Memur-Sen çatısı altında oluşturulan Emekli Memur-Sen, kamu personellerinin emeklileri öncelikli olmak üzere tüm emeklilere ev sahibi olacaktır. Emeklilerin sosyal ve mali haklarının geliştirilmesi ile sendikalaşma hakkı adına mücadele vermeye, her alanda haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Türkiye’deki emeklileri, Emekli Memur-Sen bünyesi altında bir araya, bu gururlu mücadeleye omuz ve güç vermeye çağırıyoruz” ifadesinde bulundu.

“Çalışanlar ve emeklilerin aldığı maaş farkı kapanmalıdır”

Küçükkösen açıklamalarının devamında, “Toplamda 13,6 milyon emeklimiz bulunuyor. Hepsinin haklarına sahip çıkmak, huzur içerisinde bir emeklilik hayatı yaşamalarını sağlamak, sosyal yaşantıya aktif bir şekilde katılım göstermelerini desteklemek amacıyla mücadelesini bırakmayan Emekli Memur-Sen olarak söylüyoruz ki; emekliler ve çalışan kişiler arasında oluşan uçurum farklı maaşlara yansıtılmalıdır. Kamu personellerinin fiilen görev yaptıkları zamanda bordrolarında bulunan ek ödeme de içerisinde olmak üzere hizmet verilen zamanda maaşa eklenen birimler emekli maaşına da verilmelidir. Memurlara verilen emekli ikramiyesinin hesabı gerçekleştirilirken tam hizmet senesi hesaba eklenip, gün ve ay hesabının da içerisine dahil edilmemesinden ortaya çıkan 1 ay ile 11 ay arası kayıp düzeltilmelidir” dedi.

Emekli Memur-Sen taleplerini sıraladı

Emeklilerin isteklerini dile getiren Küçükkösen, “Senede iki kez olmak üzere ödenen bayram ikramiyesi, gösterge oranlarına bağlı kalmalı ve aylıklara yapılan zam kadar artış yapılmalıdır. Emeklilerden bedenen çalışabilecek açıda olanlar ve fikri yönden bilgi birikimi fazla olanlar istihdama katılmalıdır. İster kendi alanlarında ister yarar sağlayabilecekleri uygun alanlarda. Emeklilerin derneklerin mensubu olması hakkı yasal bir konuma oturtulmalı, emeklilikte de sendika mensupluğu sürdürülmeli, haklarımız da emekli edilmemeli. Yaş sınırı olmadan bütün emekliler toplu taşıma araçlarından bedava yararlanmalıdır. Çocuk ve eş desteği de emeklilere sağlanmalıdır. Öğrenim hayatını sürdüren çocuğu olan emeklilere eğitim desteği ödeneğinin alanı genişletilmelidir. Emeklilerin sağlıklı bir dönem yaşaması için ‘Aktif Yaşlanma’ kavramı ülkemizde de hayata geçirilmelidir. Genel sağlık stratejilerinin haricinde, yaşlılara karşı özel sağlık olanakları da oluşturulmalı ve sağlıklı bir hayat geçirmeye dair farkındalık gösterilmelidir” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)