‘Bekara ev vermiyoruz’ diyenlere kötü haber!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), kiralamak istediği ev, bekar olduğu gerekçesiyle kendisine verilmeyen kişinin başvurusunda, emlakçının ayrımcılık yasağı ihlali yaptığına karar verdi ve emlakçıya uyarı cezası verilmesine hükmetti.

EMEK-SENDİKA 13.10.2022, 13:05 13.10.2022, 13:17
‘Bekara ev vermiyoruz’ diyenlere kötü haber!

Kurumun kararına göre, bekar başvurucu, bir ilan sitesinde gördüğü ve kiralamak istediği evin ilan açıklamasında, "Aile istenmektedir. 2 kişi istenmektedir." sözlerine yer verildiğini fark etmesi üzerine emlakçıya mesaj attı. Mesajlarına cevap verilmediğini, bu durumun medeni durumuna yönelik ayrımcı bir muamele olduğunu öne süren kişi, gereğinin yapılması için TİHEK'e başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen TİHEK, medeni hal temelinde ayrımcılık yasağı ihlali sebebiyle emlakçıya 1963 TL idari para cezası verilmesine hükmetti. Ceza, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 25'inci maddesi gereği uyarı cezasına dönüştürüldü.

"Medeni hal sebebiyle ayrımcılık yapılamaz"

TİHEK'in kararında, 6701 sayılı kanunun 3. maddesinde ayrımcılık temellerinin sayıldığı, bunlardan bir tanesinin de "medeni hal" olduğu, kanun gereği hiç kimseye medeni hali sebebiyle ayrımcılık yapılamayacağının hüküm altına alındığı hatırlatıldı.

Kararda, başvuru konusu hadisede yazılı görüşü sorulan emlakçının, ilanda söz konusu gayrimenkulün müşterisine ait olduğunu, ev sahibinin rızasıyla şu anda evin bekar ve tek yaşayan bir kadına verildiğini belirttiği, şirket olarak kiracıları arasında bekar/evli ayrımı yapmadıklarını savunduğu bildirildi.

Emlakçı tarafından evin bekar bir kadına kiralandığı iddiası sonrasında, kiracının medeni halini gösterir bir kanıtın ortaya konulmadığı belirtilen kararda, emlakçının evin bekara verildiği iddiasını destekleyemediği aktarıldı.

"Ayrımcılık yasağı ihlal edildi”

Ev sahibi tarafından da emlakçıya "bekara ev vermeme" konusunda açıkça bir ayrımcılık talimatı verildiğine ilişkin herhangi bilgi, belge ve emareye rastlanmadığına dikkat çekilen kararda, "Başvurana medeni hali sebebiyle taşınmaz emlakçı tarafından kiraya verilmemiş, gerekçe olarak evin bekarların kullanımına uygun olmadığı, aile kullanımına uygun olduğu ifade edilmiştir." sözlerine yer verildi.

Başvurucunun iddia ettiği ayrımcı muameleye yönelik karine oluşturan olguların emlakçı tarafından yeterli gerekçe ve delillerle çürütülemediği de belirtilen kararda, "Bütün bu hususlar değerlendirildiğinde, başvuranın medeni hali sebebiyle doğrudan ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı, bu sebeple de eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaati hasıl olmuştur." açıklaması yer aldı.

Yorumlar (0)