Bakan Bilgin’den EYT açıklaması: Aralık sonunu işaret etti

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yapılacak düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Aralık döneminin sonuna kadar işlemleri tamamlayıp Meclise sunarız diye düşünüyorum. Çünkü bu konuda oldukça hızlı bir şekilde çalışma sağlıyoruz." dedi.

EMEK-SENDİKA 13.12.2022, 13:37 13.12.2022, 19:34
Bakan Bilgin’den EYT açıklaması: Aralık sonunu işaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Vedat Bilgin, EYT hakkında konuştu.

“Rakamlar değişiyor, incelemeler devam ediyor”

EYT'lilere dair düzenleme ile ilgili soruya yanıt veren Bakan Bilgin, "EYT hususunda işlemlerimiz henüz bitmedi, tamamlanınca duyuracağız. Bu konuda gizli bir durum bulunmuyor. Mecliste ilettim, EYT ile ilgili rakamlar aylık olarak değişiklik gösteriyor. Haziran ayında 1,5 milyon olarak belirlenmişti. Şu anda da 1 milyon 800 bin kadar bir sayıya ulaştı. Bu miktarlar da içerisinde olmak üzere bilinen verileri bir araya getirip hesabımızı bunlara göre yapmamız gerekiyor." yanıtını verdi.

Farklı iş yerlerinde görev almış, hizmet birleştirilmesi sağlanmış ya da sağlanmamış olanlara işaret eden Bilgin, "Gündemde EYT olunca bizlere müracaatlar geliyor. Geçmiş zamanlarda kayıtlarımızda dijital ortamda bulunmayanlar dosyaları ile beraber geliyor. Değerlendiriliyor ve hizmet birleştirilmesi sağlanıyor. Bahsettiği konu teknik çalışma. Söz konusu çalışmalar bitirilecek. Bu ayın sonuna tamamlanacağını düşünüyoruz. Aralık döneminin sonuna kadar işlemleri tamamlayıp Meclise sunarız diye düşünüyorum. Çünkü bu konuda oldukça hızlı bir şekilde çalışma sağlıyoruz" dedi.

“Sendikalaşmanın önünde bulunan bütün engelleri kaldıracağız"

"Sendikalaşmaya dair çalışmaların" sorulması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin şu şekilde yanıt verdi: “İşçilerin örgütlenme aşamalarına dair sendikalarla devamlı olarak görüşme sağlıyoruz. Bu hususta, yönetmelikte yer almadığı halde uygulanmayan ve değiştirilmesi gerekli olan konular var. Bizler bu nedenle iş kolu yönetmeliğinde bir düzenleme sağlayacağız. Yasal bir çalışmamız bulunuyor, bunu da Meclis'e sunacağız. Mevcut kanun içerisine işveren iş kolunu kendi meydana getiriyor, biz bunu kaldıracağız. Gerçekleştirilen işe göre yeniden bakarız, iş kolu olarak hangisine giriyorsa, inceleyerek ona göre iş kolunu seçeriz. Kanun bu konuda o yetkiyi bizlere veriyor. Söz konusu yetki etkin bir biçimde kullanılmamış, biz şimdi kullanıma sokacağız. Sendikalaşmanın önünde bulunan bütün engelleri kaldıracağız."

Yorumlar (0)