Ziraat Odaları Birliğinden gıda enflasyonu açıklaması: Çözüm bu değil!

Ülkedeki yüksek gıda fiyatlarının düşürülmesi için yapılması gerekenlerden bahseden Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "İhracat kısıtlaması uzun vadede ürün arzında düşüşe yol açar. Dolayısıyla kesin çözüm değildir. Tarımsal üretimi artırmak gerekiyor. Bu krizin kesin çözümü buradan geçiyor." dedi.

EKONOMİ 16.10.2022, 12:26 Hakan Öksüz
Ziraat Odaları Birliğinden gıda enflasyonu açıklaması: Çözüm bu değil!

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'deki yüksek gıda fiyatlarının düşürülebilmesi için uygulanması gereken çözümlerden bahsetti. 

İhracat ile üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturarak gıda enflasyonu sorununun çözülemeyeceğini aktaran Şemsi Bayraktar, "İlk etapta enflasyona yol açan etmenlerin neler olduğunu anlamak gerekiyor. İhracat kısıtlaması, sadece kısa vadeli bir çözüm sunar. Bu uygulama, uzun vadede ürün arzında düşüşe ve ihracat pazarlarının yitirilmesine yol açacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Tarımsal üretimdeki maliyetler çok yüksek"

Ürün fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların özellikle de gelişmemiş ülkeleri etkilediğini vurgulayan Şemsi Bayraktar, "Fakir ülkelerin gıdaya erişimi zorlaşmış durumda. Gıda fiyatları her geçen ay yükseliyor. Buna hızlı ve kalıcı bir çözüm bulmak zor. Burada tarım sektöründeki değişimlere özellikle dikkat etmek lazım. Tarım üretici fiyat endeksinde yaşanan artış, gıda enflasyonuna yol açan etmenlerden en önemlisi. Tarımsal üretimdeki maliyetin yüksek olmasının sonucu olarak bu durumu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Parası olan bile ithalat yapamıyor"

Döviz kurtlarında yaşanan artışların gübre, zirai ilaç ve mazot fiyatlarını da artırdığını belirten Bayraktar, "Tarımsal üretime dönmek isteyen çiftçilerimize destek verilmeli. Aksi takdirde gıda sektöründeki kriz daha da artacaktır. Bu oranda bir gıda artışının yaşanması, Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışmıyor. Bu dönemde parası olan bile ithalat yapamıyor. Çözüm, tarımsal üretimden geçiyor. Atıl kalan tarım alanları işlenmeli. Tarımsal üretimi artırmak, gıda krizinin çözümü için esas araç olacaktır." dedi.

Yorumlar (0)