Zincir marketlere yönelik baskı artıyor! “Daha büyük bir soruşturma…”

Son dönemde özellikle zincir marketlerin etiketlerinde görülen fahiş fiyatlar vatandaşın belini bükmeye devam ederken Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Bu kapsamda ilkinden daha büyük ikinci bir soruşturmanın yürütülmekte olduğunu belirten Küle, 15 tedarikçiye yönelik araştırmaların da sürdüğünü söyledi. 

EKONOMİ 04.04.2022, 13:54
Zincir marketlere yönelik baskı artıyor! “Daha büyük bir soruşturma…”

Zincir marketlere yönelik daha önceden düzenlenen ilk soruşturmadan çok daha geniş kapsamlı ikinci bir soruşturmanın içinde olduklarını belirten Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yürütülmekte olan çalışmalar kapsamında kartel ve yeniden fiyatlandırmaya yönelik çeşitli söylentilerin olduğunu aktardı. Sektörde öncü konumda bulunan 3 kurumun uzlaşma başvurularını kabul etmediklerini vurgulayan Küle, yürütülen geniş çaplı soruşturmanın bu ay içinde sonlanacağını ifade etti. 

Tüm iddialar inceleniyor

Büyük ölçekli 15 tedarikçiye yönelik olarak soruşturma ve incelemelerin devam ettiğini vurgulayan Küle, sektördeki öncü 3 grubun uzlaşma teklifi ile kendilerine geldiğini ancak bu teklifi reddettiklerini belirtti. Soruşturma kapsamında çeşitli iddiaların da bulunduğu belirten Küle, yeniden fiyatlandırma ihlali ve kartel gibi söylentileri de titizlikle incelediklerinin altını çizdi. 

“Çeşitli konuları inceliyoruz”

Soruşturmanın hangi aşamaya geldiğinin sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Küle, “Bizi rahatsız eden durumlar var. Dünya genelinde emtia fiyatlarında yükseliş söz konusu. Gelişmiş ülkelere bile baktığımızda enflasyon sıkıntısını görebiliyorsunuz. Bizler kurumumuzun çalışanları ve yetkilileri olarak çeşitli konuları inceliyoruz. Maliyet enflasyonu elbette olabilir. Talepten dolayı doğan enflasyon da olabilir. Ancak asıl fiyat artışının neredeyse tamamına sebep olan etken bu mudur yoksa rekabeti ihlal edecek durum var mıdır, varsa da ne seviyededir? Bizler bunu büyük bir titizlikle inceliyoruz ve değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 


Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle

“Birçok sektörde bu sıkıntıyı görmek mümkün”

Rekabet ihlali olarak görülen faaliyetlerin sayısındaki yükseliş hakkında da çarpıcı mesajlar veren Başkan Küle, “Şuan bu ihlallere baktığımızda özellikle gıda ve hızlı tüketim ürünleri olarak adlandırabileceğimiz maddelerde bu durum çok net bir şekilde zaten görülüyor ancak elbette bununla da sınırlı değil. Yarı mamul olan diğer ürünler de bulunuyor bu listede, hammaddeler de yer alıyor. Birçok sektörde bu sıkıntıyı görmek mümkün aslında. Sunta-ağaç malzemelerinde dahi var. Bizler kurum olarak bu noktada enflasyonun içinde kendine ait olan payı en düşük seviyeye çekmek zorundayız. Bu sorumluluğumuzun bilinci ile hareket ediyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

“İlk soruşturmada da önemli bir inceleme sürecini geride bırakmıştık”

Zincir marketlere yönelik olarak yürütülen geniş ölçekli soruşturmanın detaylarını da paylaşan Küle, “Bu bizim ikinci soruşturmamız. İlkinde de önemli bir inceleme sürecini geride bırakmıştık. Rekabet savunuculuğu noktasında önemli bir adımdı. Kurumumuz kartellerde şirketlerin birbiri arasındaki ilişkisini detaylı bir şekilde inceliyordu. Ama bugün şunu görüyoruz, direkt olarak karşılıklı ilişki içerisine girmeden, aracılar yardımı ile iletişim de gerçekleştirilebiliyor. Kampanya zamanlarından fiyat geçişlerine, hatta promosyonlara kadar arada herhangi bir iletişim olmadan bunları hayata geçirseler, inanın tüketiciye en büyük katkısı da zaten bu olur” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (4)
Osman 2 yıl önce
Hiçbir şey yapamazsınız adam kendi marketine ceza kesermi
Osman 2 yıl önce
Marketler hergün deyil her saat fiyat değiştiriyor boş laf üretmekten başka birşey yaptığınız yok.
Erol Cürebal 2 yıl önce
Devlet eskiden olduğu gibi kendi eline almalı gıda işini. Bizim Karadeniz birliğimiz vardı Trakya birliğimiz vardı. Ne oldu onu özelleştir bunu özelleştir kaldık 3 5 yamyamın eline. Devlet yeniden vatandaşın can damarı olan kurumları geri almalı ivedi
Cüneyt arkin 2 yıl önce
Hepiniz yalancisiniz