Zincir marketlere yeni düzenleme yolda

Zincir marketlerin açılmasının mesafe koşulları, hafta sonu faaliyet saatleri ve satacağı ürünlerin ebatlarına ilişkin yeni kararlar yolda.

EKONOMİ 30.05.2021, 19:50
Zincir marketlere yeni düzenleme yolda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha evvel AVM ve zincir marketlere ilişkin kuralları belirleyen yasa teklifi faaliyetlerine hız kazandırılması talimatı üzerine hükümet harekete geçti.

Bakkalları yaşatacak düzenleme

Küçük esnafı korumak adına harekete geçilen düzenleme çerçevesinde zincir marketler, mahalle bakkalının 200 metre yakınında olamayacak. Bulvar üzerinde ise zincir marketler ile mahalle bakkalı arasındaki mesafe 2 kilometre olacak.

Pazar günleri tamamen kapatılabilir

Düzenlemedeki önemli başlıklardan biri de zincir marketlerin çalışma saatleri ile ilgili. Bu çerçevede küçük esnafın ve personellerinin korunması yönünden zincir marketler pazar günleri saat 11.00'den önce açılamayacak.

Pazar günleri ise zincir marketlerin tamamen kapalı olması formülü de masada. Fakat AVM'lerin de haftanın bir günü kapalı olması formülünün COVID-19 önlemleri çerçevesinde meydana gelen sıkıntılar sebebi ile bir süre daha ertelenebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Diğer yandan, yeni açılacak olan AVM'ler arasında ise en az 5 kilometre mesafe bulunacak.

2 bin nüfus şartı

Hazırlanan düzenlemede öne çıkan konu başlıklarından biri de nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerleri ile ilgili. Buna göre, nüfusu 2 binin altında olan bölgelerde zincir market şubeleri açılamayacak. Böylece köy bakkallarının kapanmasının da önüne geçilecek.

Buna göre, her 5 bin nüfusta bir zincir market açılabilecek. Ayrıca, bazı yerlerde 100 metre aralıklarla aynı zincir marketin farklı şubelerinin açılması da engellenecek.

Yorumlar (0)