Zeytin ihracatında rekor kırıldı, yeni hedef belirlendi!

Türkiye, bu sezon sofralık zeytin ihracatında rekora imza attı. Sadece sofralık siyah zeytinden elde edilen ihracat geliri, 173 milyon dolar oldu. Zeytin ve zeytinyağı ihracatından 400 milyon dolarlık gelir elde edildi. Yeni sezondaki ihracat hedefinin is 500 milyon dolar olduğu belirtildi.

EKONOMİ 02.10.2022, 13:57 Hakan Öksüz
Zeytin ihracatında rekor kırıldı, yeni hedef belirlendi!

Türkiye'nin sofralık zeytin ihracatında bu yıl rekor kırıldı. Dünya zeytincilik sektöründe önemli bir yere sahip olan Türkiye, 2021-2022 sezonunda sofralık zeytinden elde edilen kazancını yüzde 15 oranında artırdı. 2019 ile 2022'de sofralık zeytinden 150 milyon dolarlık ihracat geliri elde eden Türkiye'nin bu sezonki kazancı 173 milyon dolara yükseldi.

Türkiye'de 41 ilde zeytin tarımı yapılıyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, zeytin ihracatındaki başarının tesadüf olmadığını belirtti. Yetiştirdikleri zeytinlerle birlikte tüm dünyaya lezzet ve sağlık sunduklarını söyleyen Davut Er, "Anadolu toprakları, zeytin ağacının ana yurdu. Türkiye'de 41 ilde zeytin tarımı yapılıyor. Siyah zeytin ihracatından elde ettiğimiz kazanç, geçen sezona kıyasla yüzde 19 daha fazla. Bu süreçte üretimimizi 67 bin tondan 80 bin tona yükselttik. Bu sezon siyah zeytin ihracatından elde ettiğimiz gelir, 114 milyon dolardan 125 milyon dolara yükseldi." dedi.

"Yeşil zeytin ihracatında yüzde 42'lik artış"

Yeşil zeytin ihracatındaki artıştan dolayı çok daha fazla sevindiklerini kaydeden Er, "Yeşil zeytin ihracatı, önceki döneme kıyasla ciddi bir artış gösterdi. Yeşil zeytin ihracatı 21 tondan 30 bin tona yükseldi. Bu yaklaşık olarak yüzde 42'lik artış anlamına geliyor. Öte yandan ihracat gelirlerinde görülen yüzde 35'lik artışla birlikte yeşil zeytinden elde edilen gelir de 35 milyon dolardan 48 milyon dolara ulaştı." ifadelerini kullandı.

"Yeni sezonda hedefimiz 500 milyon dolar"

Zeytinyağı ihracatının da 40 bin tondan 52 bin tona yükseldiğini ifade eden Davut Er, "Zeytinyağından önceki sezon elde ettiğimiz gelir, 124 milyon dolardı. Bu sezon ise geliri 180 milyon dolara yükselttik. İhracatta 400 milyon dolar hedefine ulaştık. Yeni sezonda ise hedefimiz 500 milyon dolar. Hem kalite hem de rekolte artışı var. Bu ivmeyi sürdürmek istiyoruz. Küresel ısınmadan dolayı İspanya ve İtalya'da rekoltenin düşeceği tahmin ediliyor. Bunu fırsata dönüştürerek önümüzdeki sezon yeni bir ihracat rekoru kırmayı hedefliyoruz. Sofralık zeytindeki rekolte hedefimiz 1 milyon 200 bin ton, zeytinyağında ise 650 bin ton." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)