Zenginlerin serveti pandemide “414 senelik” arttı 

Uluslararası bir yardım kuruluşu tarafından derlenen ekonomik verilere göre pandemi döneminde dünyanın en zengin kişilerini oluşturan yüzde 1’lik kesimin serveti iki katına çıkarken yoksul insanların sayısı arttı. Yüz milyonlarca insan yoksulluk sınırının altında kalırken Larry Page, Jeff Bezos, Bill Gates ve Elon Musk gibi dünyanın en zengin 10 insanının serveti 1,5 trilyon doları buldu. Dünya ekonomi raporuna göre bu kişiler günde 1 milyon dolar harcasalar dahi önümüzdeki 414 sene sonra ancak bitirebilecekleri kadar paraya sahipler. Yardım kuruluşu, bir kereye mahsus olmak üzere dünyanın en zengin insanlarından, kalan yüzde 99’luk kesimin vereceği kadar vergi alınmasını önerirken dünyanın en zengin insanları, pandemi döneminde devletlerin verdiği tek öğünlük sıcak yemeklere dahi göz dikmiş durumda.  

EKONOMİ 17.01.2022, 15:46 17.01.2022, 15:57
Zenginlerin serveti pandemide “414 senelik” arttı 

Uluslararası bir yardım kuruluşu, dünyadaki -arası iyice açılan- fakir ve zengin kesim hakkında bir rapor yayınladı. Dünyanın en zengin 10 kişisinin servetinin, pandeminin başlangıcı olan Kasım 2019’dan bu yana ikiye katlandığını ve 1,5 trilyon dolara ulaştığını belirten kurum, zenginliğin özellikle hisse ve emlak fiyatlarındaki yükselişle geldiğini aktardı.  



Zengin ve fakir arasındaki uçurum arttı 

Hükümetlerin pandemi döneminde halka dağıttığı tek öğünlük sıcak yemek ikramlarını dahi alan dünyanın en zengin insanları, “Bu kadar da olmaz.” dedirtirken her gün 21 bin kişi de yoksulluğa bağlı sebeplerle ölmeye başladı. 2030 senesine kadar 3,3 milyar insanın günde 5,5 doların altında bir gelirle geçineceğini belirten uluslararası yardım kuruluşu, dünyanın fakir kesimini oluşturan yüzde 99’luk kısımdan alınması beklenen vergilerin toplamının bir kereye mahsus olarak dünyanın en zengin 10 kişisinden alınmasını önerdi.  



163 milyon kişi daha yoksulluk sınırının altına indi 

Uluslararası yardım kuruluşundan aktarılan rapora göre pandemi döneminde dünya genelinde 163 milyon kişi daha yoksulluk sınırının altına indi. Space X ve Tesla’nın sahibi Elon Musk ve diğer en zengin 9 kişinin günde 1,3 milyar dolar daha zenginleştiği Mart 2020-Ekim 2021 arasında dünya nüfusunun yüzde 99’unun geliri azaldı.  

Forbes'in milyarderler listesinden alınan verilere göre Elon Musk, pandeminin ilk 20 ayında, servetini 10 kat artırdı ve 294 milyar dolara ulaştırdı. Böylelikle Musk, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’u “devirdi”. Wall Street hisselerinin yükselmesiyle birlikte de Bezos’un serveti yüzde 67 oranında arttı ve 203 milyar dolara yükseldi. Facebook’lu Mark Zuckerberg’in serveti ise ikiye katlandı.  



Yüzde 99’luk vergi tüm dünyayı aşılamaya yeter 

Raporu derleyen kuruluş, dünyanın en zengin 10 kişisinden alınacak olan vergilerin dünyanın yüzde 99’luk kesimini koronavirüse karşı aşılamaya yeteceğine inanıyor. Ayrıca 10 kişiden toplanan vergilerin hayli fazla olacağı ve artan parayla da toplumsal cinsiyet, evrensel sağlık ve küresel ısınmayla mücadele sorunlarının çözüleceği düşünülüyor. Rapora göre dünyanın en zengin 10 kişisi yüzde 99’luk kesimin vergisini ödese dahi servetleri, pandemi öncesine göre 8 milyar dolar daha fazla olmaya devam edecek. 



Servetlerini 414 yılda ancak bitirilebilir 

10 milyarderin toplam servetleri, her gün 1 milyon dolar harcanması durumunda 414 sene sonunda ancak bitecek kadar güçlenmiş durumda.  

Kurumun Birleşik Krallık CEO’su Danny Sriskandarajahi, “Yoksulluğun bu denli arttığı dönemde milyarderlerin servet patlaması yaşaması, ekonomilerdeki temel kusurları ortaya çıkartıyor. Küresel kriz anında dahi adil olmayan ekonomik sistemler, zenginler için göz kamaştıran fırsatlar sunmaya devam ederken fakirleri koruyamıyor.” ifadelerini kullanıyor.  

Yorumlar (0)