Zenginler nakit biriktiriyor!

Dünyanın en zengin aileleri, ekonomik durgunluk korkuları yüzünden nakit bulundurmaya başladı.

EKONOMİ 26.09.2019, 09:15 26.09.2019, 10:47
Zenginler nakit biriktiriyor!

Bloomberg'in haberine göre, Küresel Aile Ofisi Raporu (The Global Family Office Report) 2019'un bulgularından hareketle, varlıklı aileler siyasi belirsizliklerin getirisi olarak görülen ekonomik durgunluk ihtimallerinin artması nedeniyle varlıklarını nakde çeviriyor.

Raporda, çoğunluğun küresel ekonominin 2020 yılına kadar durgunluğa girmesi, yükselen pazarlardaki en yüksek kasvetli katılımcı sayısı beklentisi gözlemleniyor. Dünyanın dört bir yanındaki aile ofislerinin yaklaşık yüzde 42'si nakit rezerv yükseltiyor.

Cadwalader, Wickersham & Taft'ın eski bir ortağı olan Rick Stone, tahvil piyasasının gelecek on yılda gerçek bir getiri sağlayacağından, hisse senedi piyasalarının önemli bir düşüş yaşayaması, çok fazla risk sermayesi ve özel sermayenin kovalanmaya devam edilmesinden şüphelendiğini belirtti. Stone, yatırım yapılacak alanların artık daha az  olduğunu ve bu alanları arayan çok fazla para olduğunu belirtiyor.

"Daha fazla dikkat"

Rockefeller Global Family Office'in başkanı Timothy O’Hara, "Çok yüksek net değerli yatırımcılar arasında, kamu hisse piyasaları konusunda daha fazla dikkat ve korku var." diyerek özel yatırımlar, alternatif yatırımlar veya nakit para hakkında düşünen insan sayısının arttığından bahsediyor.

DoubleLine Capital’in baş yatırım sorumlusu Jeffrey Gundlach, bu ay 2020 Kasım'daki Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) başkanlık seçimlerinden önce yüzde 75’lik kesimin ABD’de durgunluk ihtimalinin olduğunu düşünürken, Dünya Bankası’nın 2019’daki küresel tahminini on yıl öncesinin mali krizinden bu yana en yavaş şekilde düşürdüğünü belirtiyor. Buna ek olarak, Avrupa aile ofislerinin üçte ikisinden fazlası, Brexit'in İngiltere’ye uzun vadede zarar vereceğini düşünüyor.

Rapor, servetleri, vergi işlerini ve hatta varlıklıların yaşam tarzlarını yöneten sağduyulu aile ofisi dünyasına bir bakış sunuyor. Süper zenginlerin vergilendirilmesi, gelecek yıl ABD başkanlık seçimleri öncesinde Kuzey Amerika'da giderek daha fazla tartışma konusu hâline geliyor. Demokratik adaylar Elizabeth Warren ve Bernie Sanders, ülkenin en zenginlerinden kesilecek milyarlarca dolarına mâl olabilecek servet vergileri vaatlerinin arasında.

Aile ofisleri, küresel finansal piyasalarda daha büyük bir güç hâline geldi. Rapor, bu tür firmaların yaklaşık 5,9 trilyon ABD doları tutarını yönettiği tahmin ediliyor. Ofislerin yönetiminde ortalama 917 milyon dolar vardı.

Şubat ve Mart ayları arasında gerçekleştirilen ankete yanıt verenler için yatırım sonuçları karışık gerçekleşti. Ankete başlamadan önceki 12 ay boyunca ortalama aile ofisi getiri yüzde 5,4 idi. Gelişmiş piyasa hisse senetleri ortalama yüzde 2,1 getiri sağlayarak büyük bir "hayal kırıklığı" yarattı. En yüksek ortalama kazançlar sıralaması ise -yüzde 6,2'lik bir oranla- Asya-Pasifik ve gelişmekte olan bölgelerdeki aile ofisleri, ardından Kuzey Amerika (yüzde 5,9) ve Avrupa (yüzde 4,3).

"Yıldız varlık"

Özel sermaye, doğrudan yatırımlar için ortalama yüzde 16 ve fon bazlı yatırımlar için yüzde 11'lik bir getiri ile "yıldız varlık" sınıfı oluşturdu. Gayrimenkuller de iyi performans göstermiş ve ortalama yüzde 9,4'lük bir getiri sağlamış ve şimdi geçen yılki ankete göre yüzde 2,1 puan artarak, ortalama aile-ofis portföyünün yüzde 17'sini oluşturuyor. Ankete göre, önümüzdeki yıl ailelerin yüzde 46'sı doğrudan özel sermaye yatırımlarına daha fazla para koymayı planladığı, yüzde 42'sinin özel sermaye fonlarına daha fazla ayırdığı ve yüzde 34'ünün emlak sektörüne daha fazla yöneldiği belirtiliyor.

Aile ofisleri de artan bir şekilde farklı tür potansiyel bozulmalara odaklanıyor: Art arda planlama. Bu yıl, ankete katılanların yüzde 54'ü, geçen yıl yüzde 43'ten fazla bir başarı planına sahip olduklarını söyledi.

Raporu hazırlayan şirketin araştırma direktörü Rebecca Gooch, "Geçtiğimiz yıllarda bu konuyu gerektiği şekilde ele alan topluluğu gerçekten göremedik." diyor ve ekliyor: "Üç nesilde zenginlik kazanılabilir ve kaybedilebilir."

Yorumlar (0)