Yüzde 20 tasarruf yapmak mümkün

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ (Başkentgaz), etkili ve küçük önlemler ile enerji kaynaklarında önemli derecelerde tasarruf yapılabileceğine ilişkin tüketicilere bilgi verdi.

EKONOMİ 13.01.2020, 12:53 13.01.2020, 12:58
Yüzde 20 tasarruf yapmak mümkün

Doğal gaz kullanımında etkili ve küçük uygulamalar ile faturalarda yüzde 20’ye yakın tasarruf yapılabiliyor.

Başkentgaz personeli makine mühendisi Taha Kayapınar, vatandaşlar tarafından doğal gaz kullanımında etkili ve basit yöntemler uygulanarak enerji tasarrufu yapılabileceğini söyledi.

Öncelikle doğal gaz tesisatlarının sertifikalı bir firmaya yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Kayapınar, "Doğal gaz tesisatı uygun şekilde yapılandırılan ortam, kombinin çalıştırılmasından 15-20 dakika sonra ısınır. Ortam uzun sürede ısınmıyor ise petek ve kombi bağlantıları tekrar kontrol edilmeli ve tesisat yetkili firmaya kontrol ettirilmeli." diye konuştu.

Ayrıca Kayapınar, kombi baca filtrelerinin zaman içinde tıkanabileceği, kombi baca veya filtrelerinde meydana gelecek tıkanıklığın doğal gaz tüketimine ciddi etkisinin olduğunu belirtti. 
Kış mevsiminden önce özellikle kombilerin yetkili servislere kontrol ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Kayapınar, "Kombi bacalarında oluşan tıkanıklıklar temizlenmeli, sistemin verimli ve etkili çalışması sağlanmalı. Vatandaşların alacağı etkili ve küçük önlemlerle doğal gaz kullanımında %20 tasarruf sağlanması mümkün." diye konuştu.

Kombileri işyerinin ve evin büyüklüğüne göre seçmek gerektiğini vurgulayan vurgulayan Kayapınar, "Kombi balkonda bulunuyor ise yalıtım yapılmalı. Kombiyi iş yerinin ve evin büyüklüğüne göre tercih etmek de önemli. Kombilerin senede en az bir kez bakımının yapılması cihazı uzun ömürlü ve verimli kullanılmasına olanak sağılıyor. Diğer taraftan yoğuşmalı kombi sayesinde daha fazla tasarruf sağlanabiliyor." 

Ortamlarda ısı dağılımı yapan radyatörlerin önüne ve üzerine çamaşır, mobilya, saksı konulmaması gerektiğine dikkati çeken Kayapınar “Duvar ile radyatör arasında ısı yalıtımı yapılması önemli. Ortamın camlarına film uygulanması, panjur kullanılması içeriye soğuk girmesini ve ısının dışarı çıkmasını engel oluyor. Radyatörler en az 2 yılda bir yetkili tesisatçılar tarafından temizlenmeli. Radyatörlerde termostatik vananın kullanılması oda sıcaklıklarının istenilen düzeyde ayarlanmasını sağlıyor. Vana sayesinde oda sıcaklığı istenilen seviyeye ayarlanarak sıcak suyun radyatöre geçişini engelleyerek kombinin daha az çalışmasını sağlıyor. Fazla enerji tüketilmesinin önüne geçer. Vana termostatını 1 derece düşürerek yaklaşık olarak %5 tasarruf sağlayabiliriz." dedi.

Kayapınar, vatandaşlar evden ayrılırken kombiyi tamamen kapatmak yerine kombinin sabit sıcaklıkta kalması sağlanarak daha fazla tasarruf edileceğini işaret ederek, "Doğal gaz aboneleri genel olarak iş yerinden ve evden çıkarken tasarruf sağlamak maksadıyla kombilerini kapatıyor. Böyle yapılınca, kombi ve ortam soğuduğu için kombi açılınca kombi hem kendini hem de ortamı ısıtmak daha fazla çalışıyor. Normalden daha fazla gaz tüketiyor. Kombiyi tamamen kapatmak yerine düşük ayarda açık bırakmak daha doğru. " ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)