Yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren zam görüşmelerinde kritik hafta

Bayram tatilinin bitmesinin ardından hükümetin, kamudaki 700 bini aşkın çalışanı ilgilendiren zam görüşmeleri kapsamında, bu hafta yeni zam teklifini sunması bekleniyor.

EKONOMİ 26.07.2021, 08:14
Yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren zam görüşmelerinde kritik hafta

Hükümetin 700 bini aşkın kamu çalışanına zam teklifinin görüşmeleri bu hafta başlaması bekleniyor.

700 binden fazla kişi bunu bekliyor

Aralarında şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, demiryolları, il özel idareleri, hastaneler, üniversiteler ve bakanlıkların da bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 bini aşkın çalışanı ilgilendiren, 31 Mayıs’ta başlayan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne ilişkin süreç devam ediyor.

Önceki dönemlerden farklı bir şekilde bu sene beraber hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, en düşük brüt ücretin 4 bin 800 TL’ye yükseltilmesi, 2021-2022 döneminin ilk 6 ayında yüzde 20, kalan 6 ay için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebini iletmişti.

İlk teklif düşük bulundu

Bu teklifin ardından hükümet, 8 Temmuz'da işçilere brüt ücreti 3577-3750 TL olanlara 100 TL, 3750-4000 TL arası olanlara 60 TL seyyanen zam ile birlikte senenin ilk 6 ayı için yüzde 9, kalan 6 ay için ise yüzde 5 artı enflasyon farkı teklifini iletti.

Hükümetin teklifini düşük kabul eden Türk-İş ve Hak-İş, yeni bir teklifi beklemeye başladı. Kurban Bayramı tatili sebebiyle ara verilen zam görüşmelerinde, yeni zam teklifini hükümetin bu hafta sunması bekleniyor.

"Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor”

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar yaptığı açıklamada, sözleşmeleri 1 Ocak 2021 itibarıyla başlayan iş yerlerinde müzakerenin 30 Temmuz günü sona ereceğini ifade ederek, bu çerçevedeki bazı sendikaların yasal olarak önümüzdeki günlerde grev kararı alması gerekeceğine vurgu yaptı.

Uzlaşıyla sözleşmeyi masada imzalamak istediklerini belirten Ağar, "Bu, çalışanlar ve aileleri ile beraber milyonlarca insanı ilgilendiren çok önemli bir sözleşme. Herkesin gözü burada. İlk teklif çok yetersizdi. Hükümetin teklifi, beklentilerimizi karşılayacak seviyede olmalı." açıklamasını yaptı.

“Olumlu hava var”

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız, müzakere takviminin daraldığına dikkat çekerek, bu konudaki görüşmelerin uzamasının hiç kimseye yarar sağlamadığını kaydetti.

Bu hafta hükümetten, yeni ve tatmin edici bir teklif beklediklerini dile getiren Yıldız, "Görüşmelerin başından itibaren taraflar arasında olumlu bir hava hakim. Bu olumlu havayı hükümetin, yeni teklifine yansıtmasını bekliyoruz. Müzakere edebileceğimiz seviyede olursa uzlaşı sağlanır." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)