Yurt dışından ilaca rapor zorunluluğu geldi

Yurt dışından kargo ile ilaç getirecek olan vatandaşlar artık doktorun yazmış olduğu reçeteyi yurt dışındaki sağlık kuruluşlarınca düzenlenen raporları ibraz etmeleri gerekecek.

EKONOMİ 24.10.2020, 20:41
Yurt dışından ilaca rapor zorunluluğu geldi

Ticaret Bakanlığı tarafından yurt dışından hızlı kargo ve postayla gelen ürünlere ilişkin gümrük birimlerine uyarılar yapıldı.

Bakanlığın yazısında, kişisel tedavilerde kullanılmak üzere yurt dışından getirilmiş olan ilaçlar ile hastanın kendi doktor reçetesinin yanında, yurtdışındaki sağlık kuruluşlarınca düzenlenen raporların da geçerli olacağı kaydedildi. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurt dışında unutulan telefonlar için olacak.

Bakanlık tarafından dış ticaret bölge ve gümrük müdürlüklerine iletilen yazıda bin 500 Euro ve 30 kilogram ağırlığı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla birlikte getirilebileceği, 22 Euro’yu geçmeyen ürünlerin ise gümrük muafiyetinin bulunduğunun altı çizildi.

Yazıda, gümrük limitleri için bir kişiye aynı günde gelen kargoların dikkate alınacağı söylenerek bazı mallar için ilgili prosedürün şöyle olacağı açıklandı:

Kargoyla para yasak olacak

İthalatçı firmaların numunelik model ve eşya olarak yurda soktuğu ürünler gümrük vergilerinden muaf olacak.

Hızlı kargo veya posta ile yurda getirilen nakit para ve çekler, öncelikli olarak bankalarca transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığına dair incelemeye alınacak. Yurt dışından gelen para veya çekin hızlı kargo ve posta tarafından alıcıya ulaştırılmasına yasak getirilecek. Bu gönderileri için rezerve odasında muhafıza altına alma işlemi yapılacak.

Hızlı kargo ve posta ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilmiş olan ilaçlara, gümrük memurları tarafından alıcı şahsın tedavisine dair olduğunun netleşmesi halinde izin verileceği kaydedildi. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınmış olan rapor, doktor raporu veyahut reçete sunulduğu durumda ilaçlar yurda girebilecek.

Eğer ilaç hasta yakını için gelirse iki şahıstan da yazılı beyan alınacak.

Cep telefonu istisnası

Cep telefonlarının ülkede serbest dolaşıma girebilmesi için yalnızca yolcu beraberinde kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesinde veyahut sonrasında kargo ile gönderilmiş olan cep telefonları yolcu beraberi eşya dahilinde olsa bile yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurt dışından hızlı kargo veya posta taşımacılığı yoluyla vergileri ödenerek veya muafen hiçbir şekilde ülkeye sokulamayacak.

Yurt dışına gitmiş olan yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan telefonların yurt dışında kalması durumunda ise bu telefonlara muafiyet verilebilecek. Bu şekilde yurt dışında kalan telefonlar için Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sayfası üzerinden yapılacak olan bir IMEI sorgulamasıyla Türkiye’ye getirilebilecek.

Sporcu gıdası da yasak

Yurt dışından gelen bitkisel ve hayvansal ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edilip ülkeye sokulacak. Sporcu gıdaları ve takviye edici gıdalar ise yurda kargo ve postayla getirtilmeyecek. Bu ürünlerin doktor tavsiyesiyle beraber kullandığı rapor ile ispatlayanlar olursa veya Milli Sporcu Belgesi’ni beyan eden milli sporcular ise bu yasaktan muaf olacak.

Posta ve kargoyla yurda sokulması yasak olan diğer kimi ürünler ise şöyle:

Yorumlar (0)