Yurt dışından getirmişti, şimdi siparişlerine yetişemiyor

Bursa'da yaşayan bir girişimci tarafından Hollanda'dan getirdiği koyunlarla beraber çok kısa bir zamanda fazlaca bir gelir kaynağı elde etti.

EKONOMİ 03.05.2022, 15:10 04.05.2022, 12:16
Yurt dışından getirmişti, şimdi siparişlerine yetişemiyor

Daha öncesinde tekstille ilgilenen ve iflas durumu yaşamasıyla beraber koyun üretimi için adım atan Mustafa Aydın, 100 günlük bir süre sonunda kesim koşullarını sağlayarak, tek kısımda üçüz yavrulama gibi bir durumu olan ve 8 ay boyunca süt sağımı gerçekleştirilebilen Hollanda’dan getirdiği Zwartbles koyununu Türkiye'de yetiştirmeye başladı. Damızlık şekilde Türkiye’ye naklettiği bu koyunların çoğaltımını sağlayarak doğan yavruları Türkiye'nin birçok köşesine yolluyor. Hem et hemde süt yönünden fazlaca kazançlı olan bu koyunlardan satın almak isteyen kişiler yoğun istek gösteriyor. Mustafa Aydın tarafından çoğaltılması sağladığı Zwartbles koyunundan doğan yavrularından satın almak isteyen kişileri listeye alıyor. Kuzu gönderimini sağlamak adına liste yapan Aydın şimdi aldığı siparişleri 10 ay kadar bir süre sonra gönderiyor. Zwartbles koyunlarının kuzuları hem hızlı bir şekilde kesim seviyesine ulaşması hem de 2-3 defa doğum yapabilmesi nedeniyle ilgi görüyor.

“10. aya kadar siparişler dolu”

Türkiye'ye Hollanda’dan getirdiği bu Zwartbles koyun cinsini 2020 senesinin şubat ayında beslemeye başladığını açıklayan Mustafa Aydın, "Bu koyun cinsinin hem 2,3 doğum yapma durumu var, hem de süt ve et üretimi açısından çokça kazançlı oluyor. 250 günlük bir süre kadar laktasyon aşaması bulunuyor. Doğan bu kuzular 90 ila 105 günlük süre içerisinde 45 kilo kadar canlı büyüklüğe gelebiliyor. Biz bu koyunların hepsini damızlık olacak şekilde yetiştiriyoruz. Doğan kuzularının daha çok satışını gerçekleştiriyoruz. Bu sene mesela ekim ayına kadar bizlere gelen kuzu istekleri doldu. Sipariş veren kişilere ise ekim ayı sonrasında gün ayarlıyoruz" şeklinde bilgi verdi.

Yorumlar (0)