Yükselen konut kiraları 'kapora dolandırıcılığını' artırdı

Daha uygun kiralık ev bulma hedefinde olan yurttaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp mağdur olup elindeki parayı da yitirirken, sektör temsilcileri yurttaşlara 'sahte ilanlara dikkat' çağrısı yaptı.

EKONOMİ 26.08.2021, 20:08 28.08.2021, 10:20
Yükselen konut kiraları 'kapora dolandırıcılığını' artırdı

Kiralarda meydana gelen fahiş artışla birlikte dolandırıcılar da sahneye çıktı. Daha uygununu bulma amacında olan yurttaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp mağdur olup elindeki parayı da yitirirken, sektör temsilcileri yurttaşlara 'sahte ilanlara dikkat' çağrısı yapıyor.

Özellikle bazı bölgelerde farklı nedenlerden dolayı konut kiralarında meydana gelen fahiş kira artışını fırsat bilen kapora dolandırıcıları, 'oltalama yöntemi' olarak bilinen yöntemle tüketiciyi mağdur ediyor.

Kendilerine ait olmayan konutları, muadillerin çok altında meblağlarla ilana koyup, ilana yoğun bir talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi henüz görmeden kapora veyahut toplu kira yatırmasını isteyen dolandırıcılar, ödemenin gerçekleşmesinin ardından sırra kadem basıyor.

Bahse konu kişiler yurttaşı dolandırırken en çok, kiraya vereceği evin bulunduğu kentten başka yerde ikamet ettiği gerekçesini kullanıyor.

"Doğruluğundan emin olsunlar"

Sürece dair basın mensuplarına bilgi veren Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, ev kiralarında meydana gelen artış sürecinin dolandırıcılar için bir fırsat oluşturduğuna işaret ederek, şu bilgileri aktardı:

"Fiyatlar arttığı için güzel semtlerde özellikle bakımlı, hatta eşyalı kiralık olmayan veyahut bir başka emlakçının portföyünde olan evi kendi kiralıyormuş gibi ilan veriyorlar, çok talep olduğunu dile getirerek kapora istiyorlar.

Ev kiralamak isteyenler internet adresi üzerinden, evi, ev sahibini görmeden uzaktan para aktarımı yapmasınlar, doğruluğundan emin olsunlar."

"Kolunda ajanda, elinde çanta olan herkesi emlakçı sanmasınlar"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da meydana gelen problemin tüketici mağduriyetlerini artıracağının altını çizerek, ev kiralamak isteyen yurttaşları uyardı.

Ortamdan kaynaklanan dolandırıcılık durumlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapan Aşa, şöyle konuştu:

"'Beşiktaş'ta 2+1 ev 2 bin lira' diye ilanlar koyuluyor. Orada bir ev 3 bin liradan aşağı değil. Sistem şu şekilde işliyor, genel itibarıyla şehir dışında ikamet ettiklerini söylüyorlar ve kapora veyahut peşin kira talep ediyorlar. İnsanlar bunlara inanmasın.

Emlakçı ile çalışacaklarında da mutlaka Ticaret Bakanlığı'ndan alınmış Yetki Belgesi'ni sorsunlar. Kolunda ajanda, elinde çanta olan herkesi emlakçı olarak muhatap almasınlar."

Yorumlar (0)