Yoksullukla mücadele edebiliyor muyuz?

Gelir eşitsizliğinin çözümü için bir ivme yakalansa da, Türkiye'de yoksulluk halen bir gerçek.

EKONOMİ 17.10.2019, 16:28
Yoksullukla mücadele edebiliyor muyuz?

Bugün 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü ve Türkiye'deki yoksulluk, açlık ve eşitsizlik gibi kavramların son dönemlerde nasıl olduğunu siz okuyucularımız için paylaşmak istedik.

Türkiye'de eşitsizlik

Eşitsizliği en iyi ölçen göstergelerden biri Gini katsayısı olarak biliniyor. Gini katsayısı, İtalyan istatistikçi ve sosyolog Corrado Gini tarafından üretildi ve bugün halen gelir eşitsizliğini ölçme için kullanılan göstergelerden biri.

Gini katsayısı sıfır ile bir arasında bir değer alır ve sıfıra yaklaşırsa daha eşit bir dağılımın olduğu çıkarımı yapılır. Bire yaklaşırsa, ülkedeki ya da bölgedeki gelir dağılımı daha eşitsiz dağılmış anlamını taşır.

Türkiye'de gelir eşitsizliği nispeten iyi bir durumda, 0,4 seviyelerinde, seyretmesine rağmen, 2014'ten bu yana gelir eşitsizliğinin git gide arttığı gözlemleniyor. 2014'te Gini katsayısının 0,39 seviyesi olduğu görülürken, 2018'de bu durum 0,41 seviyesinde seyrediyor. 2019'da bu katsayının nasıl çıkacağı ise merak konusu.

Dört kişilik ailenin açlık sınırı 2124 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Eylül 2019 için dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2.065 TL olarak belirlerken, yoksulluk sınırının 6.724 TL olarak açıkladı.

Bu rakamlar geçen yılın aynı dönemine göre açlık için yüzde 9,03, yoksulluk içinse yüzde 9,04 oranında bir artış gösterdi. Aralık 2018 ile bu dönem karşılaştırıldığında ise açlık için yüzde 6,33, yoksulluk içinse yüzde 6,35'lik bir artış kaydediliyor.

Yapılan hesaplamaların bu denli yüksek olmasının nedenini yükselen gıda enflasyonu olarak tanımlayan TÜRK-İŞ, yaptığı açıklamaya göre uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul hale getirdiğini belirtiyor.

Bu açıdan uzmanlar, her ne kadar gelir eşitsizliğinin çözülmesinde bir ivme yakalandığını belirtse de, yoksullukla mücadele için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savunuyor.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)