Yoksulluk sınırı zirve yaptı! İşte açıklanan son istatistik…

Türk-İş tarafından haziran ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı istatistikleri paylaşıldı. 

EKONOMİ 28.06.2022, 16:07 28.06.2022, 16:10
Yoksulluk sınırı zirve yaptı! İşte açıklanan son istatistik…

Türk-İş tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye’de haziran ayındaki açlık sınırı 6 bin 391 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise ilk kez 20 bin lirayı geçerek 20 bin 818 liraya tırmandı. Öte yandan açlık sınırı belirlenirken dört kişilik bir ailenin referans alındığı belirtildi. 

Mutfak enflasyonu yüzde 117,3

Haziran ayında mutfak enflasyonundaki artış ise yıllık bazda yüzde 6,2 oranında arttı. Bu artış ile son 12 ayın ortalama mutfak enflasyonu oranı yüzde 117,3 olarak belirlendi. 

Bekâr bir çalışanın hayat maliyeti 8 bin 313 lira

Açıklanan son veriler ile birlikte Türkiye’deki açlık sınırı asgarin ücretin yüzde 50,3 üzerine çıkmış oldu. Yoksulluk sınırı ise asgari ücrete kıyasla yüzde 389,5 oranında daha yüksek seviyede bulunuyor. Öte yandan yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin liranın üzerine çıkarak tarihi bir seviyeye yükseldi. Açıklanan verilerde bekâr bir çalışanın hayat maliyeti ise aylık 8 bin 313 lira olarak paylaşıldı. 

“Etiket fiyatlarındaki korkutucu yükseliş devam etmektedir”

Açıklanan istatistikler ile ilgili Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Bir vatandaşa neredeyse 2 asgari ücret gerekiyor” ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklamada, “Maaşlılar, yevmiyeli çalışanlar, emekliler, esnaflar ve öğrenciler tarafından derinden hissedilen hayat pahalılığı, enflasyon bugün sıfırlansa dahi alınan ücretler yükselmediği sürece yerinde kalacaktır. Bunun yanı sıra etiket fiyatlarındaki korkutucu yükseliş de devam etmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)