Yıllık İzin Süreleri

EKONOMİ 17.09.2020, 18:17
Yıllık İzin Süreleri

Çalışma dünyasında herkesi ilgilendiren yıllık izin süreleri hakkında çok önemli gelişmeler yapıldı. Genel hatlarıyla 4857 sayılı İş Yasası'nın 53. Maddesine göre, işyerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmektedir. 2016'da yapılan düzenlemeye göre yıllık izinler 5'e bölünebilecek. Yıllık izin hesabında, yaşlılara ve gençlere istisnai durumlar için ayrıcalık tanındı. 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle, elli yaş ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamayacak. Yıllık izin süreci içerisindeki işçilerin başka yerlerde çalışması da yasaktır. 

Asıl merak edilen izin sürelerinin nasıl kullanılacağıdır. Çoğu kişi çalıştığı yer, şirketler ile izin konusunda anlaşmazlık yaşayabiliyor. İzin sürelerinin kullanılımında yetki işverendedir. Çalışanın itirazı bir şeyi değiştirmez.  Ancak işverenin bu şekilde bir yetkiye sahip olabilmesi için yıllık iznin hepsini kullandırtması gerekiyor. Yıllık izin süresini parçalara bölecekse çalışandan onay almak durumundadır. 

Yıllık İzin Kaç Gün?

Yıllık izin süreleri, belirli bir yerde belirli bir süre çalıştıktan sonra hakedilen bir süreçtir.

1-5 yıla kadar çalışanların yıllık izin süresi 14 gün olarak belirlenir.

5-15 yıla kadar çalışanların yıllık izin süresi 20 gündür.

15 yıl ve fazla çalışanların yıllık izin süresi 26 gündür.

Belirttiğimiz gibi yıllık izin süreleri yaşa göre de değişiklik gösterecek. 18 yaş altı işçilere ve 50 üstü işçilerin yıllık izin süreleri 20 günden az olamayacak. Belirttiğimiz süreler asgari sürelerdir. Şirkete, sektöre göre süreler değişiklik gösterebilir. Ayrıca yıllık izine denk gelen ulusal bayram ve genel tatil günleri ile haftasonu tatili günleri izin süresinden sayılmaz.

Yıllık İzne Dahil Edilmeyen Tatil Günleri

  • Ulusal bayram günleri
  • Dini bayram günleri
  • Genel tatil günleri
  • Hafta sonu tatili günleri
Yorumlar (0)