Yi: Reformlar için baskı yapmaya devam edeceğiz

Çin Halk Bankası Valisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada Yuan seviyesinin "uygun" olduğunu belirtirken, ticari gerilimler küresel ekonomi için risk oluşturabileceği konusunda uyardı.

EKONOMİ 20.10.2019, 11:00
Yi: Reformlar için baskı yapmaya devam edeceğiz

Çin Halk Bankası Valisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada ticari gerginliklerdeki olası yükselmelerin ve politika belirsizliğinin küresel ekonomi için riskler oluşturduğunu ve piyasaların Çin para birimi yuanı uygun bir seviyede tuttuğunu belirtti.

"Hayal kırıklığına uğradık"

Çin Halk Bankası Valisi Yi Gang, Uluslararası Para Fonunun (IMF) yönlendirme komitesinde yaptığı açıklamada, IMF'nin Çin ve diğer hızlı büyüyen ekonomilerin ortaklık yapısının tekrar düzenlenmesinde başarısız olduğunu ve Pekin'in bu durumdan dolayı "hayal kırıklığına" uğradığını belirtti.

Başkan Yi açıklamasında, yuandaki Ağustos'un başından beri yaşadığı değer kaybının piyasalar tarafından olduğunu bildirdi ve yuanda "iki yönlü döviz kuru dalgalanmaları için artan pazar kabulü" olduğunu da ekledi.

Yi, "Hem ekonomik temellerden hem de piyasa arz ve talebinden yola çıkarak yuan döviz kuru uygun bir seviyede." diye konuştu.

Popülizm güvene zarar veriyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Donald Trump yönetiminin "America First" (Önce Amerika) ticaret duruşuna göndermede bulunarak Yi, "bazı ülkelerde popülizm ve korumacılık dalgası karşılıklı güvene zarar vererek çok taraflı işbirliği yapma isteklerini azalttı." ifadelerinde bulundu.

Yi’nin açıklaması, ABD Başkanı Trump’ın 11 Ekim’de açıkladığı “Faz 1” ticaret anlaşmasını içermedi ancak ticaret gerilimlerinin küresel ekonomi için yarattığı sorunlar konusunda uyardı.

Yi açıklamasında küresel dengelerde bozulmaların ortaya çıktığını belirterek "Ticaret gerilimleri, finansal piyasadaki oynaklığı artırabilir ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabilecek piyasa güvenini azalttı." diye konuştu.

Kotalar değil yeterli kaynaklar

IMF kotaları hakkında ise Yi, IMF üyelerinin, IMF’nin dinamik gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin artan gücünü yansıtmak için payını ayarlamak amacıyla önceki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi ve Çin’in geçici borç verme düzenlemeleri yerine kota kaynaklarına dayanan yeterli kaynaklara sahip bir IMF'yi desteklediğini belirtti.

Cuma günü IMF, IMF üyesi ülkelerin IMF'nin borç verme kaynaklarını 1 trilyon dolarda tutmaya karar verdiğini, kriz borç verme fonunun iki katına çıkarılması ve ikili borçlanma düzenlemelerinde karşılık gelen bir düşüşün sağlanacağını açıklamıştı. Ancak, ABD'nin hamlesi sebebiyle, IMF üyeleri bir sonraki kota incelemesini Aralık 2023’e kadar ertelediler.

Yi, kota paylarınının ayarlanmasındaki başarısızlık IMF'nin temsilini, yönetişimini ve meşruiyetini baltaladığının altını çizerek, "Çin, diğer taraflarla birlikte, IMF’nin kotalarında reform ve gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin sesini ve temsilini güçlendirecek reformlar için baskı yapmaya devam edecek." ifadesinde bulundu.

Yorumlar (0)