YHT'de seyrek koltuk dönemi! Peki ne kadar zam var?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yaklaşık 2 ay durdurulan tren seferleri yeniden başladı. Trenler yüzde 50 doluluk ile çalışıyor ancak bilet fiyatlarında artış bulunmuyor.

EKONOMİ 28.05.2020, 08:39
YHT'de seyrek koltuk dönemi! Peki ne kadar zam var?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi (küresel salgın) döneminde normalleşme sürecinin önemli bir adımını daha attıklarını ifade ederek, "Ara verdiğimiz Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferimizi yeniden başlatıyor, ilk trenimizi Ankara'dan İstanbul'a yolcu ediyoruz." diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle durdurulan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin yeniden başlatılması vesilesiyle Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nda tertiplenen törende konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tören öncesi bilet almaya gelen yolcularla sohbet etti, törende yaptığı konuşmada ise, YHT tren seferlerinin, normalleşme süreciyle bu sabah yeniden başlatıldığını ifade ederek ilk seferin Ankara'dan İstanbul'a düzenleneceğini belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle tüm dünyanın zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, araya giren sosyal mesafelerin, önlem amaçlı yaşanan kısıtlamaların sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkilediğini kaydetti.

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı olarak önceliklerinin insan sağlığı olduğunu, salgına karşı Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda üst düzey tedbirler aldıklarını anlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hiçbir virüs, alacağımız tedbirlerimizden güçlü değildir." cümlesini hatırlattı.

Özellikle koronavirüs salgınının dünyada yayılmaya başladığı ilk günlerde, vaka görülmediği halde uluslararası hava yolu, deniz yolu ve demir yollarında birçok ülkeyle seferleri durdurduklarını hatırlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Uçaklarımız başta olmak üzere yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, Marmaray ve Başkentray gibi tüm toplu ulaşım araçlarında sefer öncesi ve sonrasında dezenfekte işlemleri başlattık. Kara yollarında otobüs firmalarına ve otobüslerin mola verdikleri duraklardaki işletmelere her türlü sağlık tedbirlerini almaları ve gerekli hijyeni sağlamaları talimatını verdik. Söz konusu çalışmalar, hastalığın Türkiye'ye girişini önemli ölçüde geciktirdi ve salgın sürecine daha iyi hazırlanmamızı sağladı."

"Pandemi sürecinde sağlık ve hijyen önlemlerinden taviz vermedik"

Alınan tedbirlerle Türkiye olarak büyük ve takdir edilen başarı elde edildiğinin altını çizen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, artık normalleşme sürecine girildiğini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da küresel salgın (pandemi) sürecinde sağlık ve hijyen önlemlerinden taviz vermediklerini ve böylece hedeflerden sapma olmadığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Normalleşme sürecinin önemli bir adımını daha atıyoruz. Ara verdiğimiz YHT (Yüksek Hızlı Tren) seferimizi yeniden başlatıyor, ilk trenimizi Ankara'dan İstanbul'a yolcu ediyoruz." diyerek, yeniden başlatılan YHT’nin (Yüksek Hızlı Tren) seferlerinin bugünden itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya ve Konya-İstanbul hatlarında sabah ve akşam birer sefer olmak üzere günde toplam 16 sefer olacağını duyurdu.

"Yüzde 50 diye, bilet fiyatlarında artış yok"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, YHT'de (Yüksek Hızlı Tren) sosyal mesafe kurallarına ve izolasyona önem vererek seyrek oturma düzeniyle yolcuların yan koltuklarını boş bırakarak yüzde 50 kapasiteyle çalıştıracaklarını söyledi ve ekledi:

"Bu nedenle 411 yolcu kapasiteli CAF tipi setlerimizde 185, 483 kapasiteli Siemens tipi setlerimizde ise 213 yolcuya hizmet vereceğiz. Trenlerimiz yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor diye bilet ücretlerinde herhangi bir artış söz konusu değildir. İnşallah en kısa sürede seferlerimizi yerli üretimimiz olan 'Milli Elektrikli Tren'imiz ile hayata geçirmeye başlayacağız. Tüm hatlarımızda, üst düzeyde hijyen ve sağlık tedbirleri alınması en önemli önceliklerimizdir. Bizim tek amacımız vatandaşlarımızı en güvenli şekilde gitmek istedikleri yere ulaştırmak ve sağlıklı bir şekilde sevdiklerine kavuşturmaktır."

"HES kodu (Hayat Eve Sığar mobil uygulama kodu) istenecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni yaşam sürecinde vatandaşların da yerine getirilmesi zorunlu olan bazı yükümlülüklerin olduğuna vurgu yaparak bunları şöyle dile getirdi:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da her seferinde vurguladığı gibi maske, mesafe ve temizlik 'yeni normal'in vazgeçilmezleri. Bu nedenle de tüm gar, istasyon ve trenlerimizde maske takılması zorunlu olacak. YHT (Yüksek Hızlı Tren) ile seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızdan bilet alabilmek için geçerli HES Kodu (Hayat Eve Sığar mobil uygulama kodu) ve seyahat izin belgesi istenecek.

Vatandaşlarımız HES Kodlarını (Hayat Eve Sığar mobil uygulama kodu) Sağlık Bakanlığımızın "Hayat Eve Sığar" mobil uygulamasından ya da SMS ile alacaklar. HES kodunun (Hayat Eve Sığar mobil uygulama kodu) geçerli olduğu doğrulandığında ise bilet satışı yapılabilecek. Giriş-çıkış kısıtlaması bulunan illerimize seyahat için verilen 'Seyahat İzin Belgesi' ise trene binişte görevlilerimiz tarafından kontrol edilecek.

Bu belgeyi ibraz edemeyenlerin veya belgeleri geçersiz olan bilet sahiplerinin seyahati iptal edilecek. İstasyonlarda ve bilet kontrol noktalarında yeni tip koronavirüs semptomları gösteren yolcularımız kesinlikle trene alınmayacak, bilet ücretleri kesintisiz iade edilecek."

"Trenlerde yemek ve büfe hizmeti artık yok"

Her yolcunun biletine ait koltukta oturmasının sağlanacağını ve yer değişimlerine izin verilmeyeceğini defaten vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, seyahat sırasında yeni tip koronavirüs (Covid-19) semptomları (belirtileri) gösteren yolcuların, YHT'deki (Yüksek Hızlı Tren) izolasyon bölümüne alınarak uygun olan ilk istasyonda sağlık görevlilerine teslim edileceğini kaydetti.

Her seferde YHT'ler dezenfekte edilecek

Trenlerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) riskine karşı yemek ve büfe hizmeti yapılmayacağı da açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tedbirlerin yanı sıra gar, istasyon ve trenlerde hizmet veren tüm personelin koronavirüs salgını riskine karşı uygun koşullarda hizmet vermesinin sağlanacağını, YHT'lerin (Yüksek Hızlı Tren) her sefer öncesinde ayrıntılı temizliği ve dezenfeksiyon işlemleri yapılacağını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı bütüncül önlemleri alıp başarıyla uygulayan bir ülke olarak YHT (Yüksek Hızlı Tren) seyahatleri için alınan sağlık ve hijyen tedbirlerinin de başarıyla uygulanacağına inandığını kaydederek, "Vatandaşlarımız sağlık ve huzur içinde sevdiklerine kavuşacak ve gitmek istedikleri yerlere ulaşacaktır." ifadelerini kullandı.

"Dünya ile sosyal ve ekonomik bağlar kuruyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türkiye'nin büyük başarılarla bugüne gelen yenilikçi ulaştırma ve altyapı geleneğini sürdürdüklerini, kuvvetlendirdiklerini ve geleceğe taşıdıklarını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu şu değerlendirmede bulundu:

"Geleceğin dünyasında oyun kurucu ve küresel lider olan Türkiye'nin ihtiyaç duyacağı ulaşım hatlarında ve altyapı çalışmalarında mükemmeli yakalamak için 7/24 çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürüttüğümüz projelerimizle ve attığımız her adımla dünyayla Türkiye'nin sosyal ve ekonomik bağlarını kuruyoruz."

"İddialı projeleri tamamlayacağız"

Türkiye'nin en önemli değerlerinden TCDD'nin de (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları) yeni projeleri ve çağı yakalayan yüzüyle kendilerini gururlandırdığını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçmişten bugüne Türkiye'nin her noktasını birbiriyle ve bölgeyle yakınlaştırarak, demir ağları sosyal ve ekonomik bağlara dönüştüren büyük bir marka olan TCDD'nin kısa vadede, iddialı projelerini tamamlayarak, yük ve yolcu taşımada, teknoloji destekli, çok modlu, çağa uygun, uluslararası bir ulaşım vizyonunu hayata geçirmek hedefiyle yoluna devam ettiğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kademeli normalleşmeyle bugünleri aşacaklarını söyleyerek koronavirüs salgını sürecinde de sağlık önlemlerini elden bırakmadan projelerini devam ettirdiklerini ifade etti.

Trene binerek yolcularla sohbet eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, daha sonra hareket diskiyle treni uğurladı.

Yorumlar (0)