Yerli ve milli ilk depolama gemisi, Türkiye’nin doğal gazını sağlayacak

Türk bayraklı ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) Ertuğrul Gazi gemisi, günde 28 milyon metreküp gaz üretecek ve günlük doğal gaz tüketiminin yüzde 8,2’sini karşılayacak. 

EKONOMİ 24.06.2021, 12:20 25.06.2021, 09:51
Yerli ve milli ilk depolama gemisi, Türkiye’nin doğal gazını sağlayacak

Türk bayraklı ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) olan ve cuma günü (yarın) açılışı yapılacak Ertuğrul Gazi gemisi, günde 28 milyon metreküp gaz üretecek ve günlük doğal gaz tüketiminin yüzde 8,2’sini karşılayacak. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) bünyesinde kurulan Hatay Dörtyol Terminali’nde faaliyetine yarın başlayacak olan Ertuğrul Gazi, bu şirketin işlettiği ilk FSRU tesisi unvanına sahip.

 

108 milyon metreküp kapasiteli 

Ertuğrul Gazi gemisi, gün içerisinde 28 milyon metreküp doğal gaz gazlaştırma kapasitesine sahip olacak. Bu da ülkemizde tüketilen günlük gaz miktarının yüzde 8,2’sinin karşılanması anlamına geliyor. Nisan ayında Hatay’da demirleyen geminin toplam doğal gaz depolama kapasitesi ise 108 milyon metreküp. Geminin uzunluğu 295 metre, yüksekliği 63 metre ve genişliği de 46 metre. 



Ülkemizdeki diğer FSRU yatırımları 

FSRU tesisi, boru hattına bağlı kalmadan farklı ülke ve spot piyasalarından doğal gaz tedarik edilmesini sağlıyor. 

Ertuğrul Gazi gemisi, Türk Denizcilik Sicili’ne kayıtlı ilk FSRU gemisi fakat bundan önce faaliyet göstermeye başlayan “Etki Liman FSRU Tesisi” de bulunuyor.  

BOTAŞ’ın bünyesinde bulunan ve günlük 37 milyon metreküp kapasitesi olan Marmara LNG Terminali e günlük 40 milyon metreküp doğal gazlık kapasitesi olan İzmir Aliağa Egegaz LNG Terminali de ülkemizin diğer terminalleri arasında.  



Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi ile günde 40 milyon metreküp; Silivri Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi ile de günlük 25 milyon metreküp gaz, sisteme verilebiliyor. Ülkemizdeki diğer projelerden olan Türkiye Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı kapsamında günlük 17,3 milyon metreküp; Türk Akım tesisi ile günde 46,9 milyon metreküp ve Mavi Akım ile de günlük 47,3 milyon metreküp gaz verilebiliyor. 

Tüm bunlara ek olarak İran gazının günlük kapasitesi de 28,5 milyon metreküp. Bu da LNG, FSRU, boru hatları ve yeraltı depoları ile birlikte Türkiye doğal gaz şebekesinin günlük 338 milyon metreküp doğal gaz girişi yapmasına vesile oluyor. 



FSRU tesisleri genişletilecek 

Ertuğrul Gazi gemisinin kullanıma açılmasıyla birlikte Silivri ve Tuz Gölü tesislerindeki depolama kapasitesinin 75 milyon ve üzerine çıkartılması hedefleniyor.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün yaptığı açıklamada, Ertuğrul gazi FSRU’nun Osmaniye ve Hatay’daki konutların bir senelik ihtiyacını tek başına karşılayabileceğini bildirdi. 

Yorumlar (0)