Yeni vergi düzenleme teklifi!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile ilgili kanun teklifi görüşmelerine başlandı.

EKONOMİ 31.10.2019, 09:47 31.10.2019, 12:04
Yeni vergi düzenleme teklifi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplandı ve Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerine başladı.

Anayasaya aykırı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, kanun teklifinin yürütme tarafından hazırlandığının açık olduğunu savunarak, bu haliyle teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

Vergiler ile ilgili halihazırda bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Kuşoğlu, teklifin etki analizinin olmadığını belirtti. Kuşoğlu, "Ne getirip götürdüğünü bilmemiz lazım. Bu tür rakamların çalışma öncesi bize verilmesi gerekiyor. Yeni bir vergi ihdas ediliyorsa ilgili bakanlıkların, kamu kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının görüşleri de yazılı olarak alınmalıydı." diye konuştu.

Palyatif ve torba teklifler

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise uzun süredir gelir vergisi ve kurumlar vergisi reformları için çağrı yaptıklarını anımsatarak, iktidar tarafından komisyona gönderilen tekliflerin palyatif ve torba teklifler olduğunu savundu.

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ise komisyon çalışmalarının canlı olarak yayınlanmasını istediğini belirtti.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk yeni vergi ihdasının teklifte geçtiğini fakat usul açısından bir eksiklik bulunmadığını bildirdi.

Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, teklife ve maddelere bakıldığında anayasaya aykırılık gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Başkan Elvan, komisyon çalışmalarının canlı yayınlanmasına ilişkin komisyon üyelerinin talebini Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a ilettiğini de kaydetti.

Yeni ihdas edilen üç müessese

Teklif sahibi olarak düzenleme hakkında komisyona bilgi veren AK Parti İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, teklifi hazırlarken bakanlıklarla da görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Teklif içerisinde Dijital Hizmet Vergisi'nin yanında Konaklama Vergisi ve Değerli Konut Vergisi gibi yeni ihdas edilen üç müessese var." şeklinde konuştu.

Demiröz, teklifte bunun dışında bazı kanunlarda düzenleyici ve piyasanın önünü açan maddelerin olduğunu belirtti.

Demiröz, "Türkiye'de dijital ortamda sunulan her türlü içerik satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, reklam hizmetleri, mal ve hizmet satışında aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinde elde edilen hasılat üzerinden vergi alınmasını temin etmek amacıyla Dijital Hizmet Vergisi adı altında yeni bir vergi ihdas edilmektedir." dedi.

Tatil köyü, otel, motel, misafirhane, pansiyon, kamping ve apart gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlerden yeni bir vergi alınması amacıyla Konaklama Vergisi'nin ihdas edildiğini belirten Demiröz, verginin mükellefinin konaklama hizmetini sunanlar, verginin matrahının ise geceleme ve diğer hizmetlerin toplam bedeli olacağını bildirdi. Demiröz, otellerde yapılan toplantı veya seminerlerin Konaklama Vergisi'ne tabi olmayacağını, bu vergi için konaklama yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Bu teklifle Gelir Vergisi Kanunu'nda bulunan vergi tarifesine yeni bir kısım eklendiğini, bu kısma girenlerin yüzde 40 oranında vergilendirileceğini dile getiren Demiröz, "500 bin liraya kadar ücret alanların veya gelir elde edenlerin vergilerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. 500 bin üstündekiler için uygulanan yüzde 35'lik dilim, yüzde 40 olarak uygulanacak." ifadelerinde bulundu.

Yorumlar (0)