‘Yeni Varlık Barışı'nın detayları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Yeni Varlık Barışı’nın ayrıntıları belli oldu. Yeni düzenleme ile yurt dışında bulunan döviz ve altın gibi varlıkların Türk ekonomisine kazandırılması amaçlanıyor. 

EKONOMİ 09.08.2022, 12:55
‘Yeni Varlık Barışı'nın detayları belli oldu

Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında kayıtlı bulunan döviz, menkul kıymet ve altın gibi varlıklarını Türk ekonomisine kazandırmayı amaçlayan Yeni Varlık Barışı düzenlemesinin detayları belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yurt dışında bulunan varlıklar, 5 Temmuz 2022-31 Mart 2023 tarihleri arasında aracı birimler veya bankalar aracılığıyla kurumlara bildirilebilecek. Bu işlemler esnasında vergi dairelerine ise herhangi bir beyanda bulunulmayacak. Yurt dışı sermaye avansları ve kredilerin kapatılmasında değerlendirilen varlıklar da bankalar aracılığıyla bildirilecek. 

Bildirim tarihinden itibaren 3 ay için Türkiye’ye nakledilmesi gerekiyor

Söz konusu varlıkların, bildirimin başladığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya ülke içindeki aracı birimler veya bankalarda mevcut ya da yeni açılacak olan bir hesaba aktarılması gerekecek. Yurt dışında bulunan varlıklar, yurt dışındaki finansal kurumlar veya bankalardan kullanılan ve 5 Temmuz 2022 tarihi itibariyle kanuni defterlerde mevcut kredilerin en geç 31 Mart 2023 tarihine kadar ödenmesinde kullanılabilecek. Bu takdirde, borcun defter kayıtlarından silinmesi şartıyla kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirme zorunluluğu aranmayacak. 

Eylül ayı sonuna kadar bildirim yapanlardan yüzde 1 vergi alınacak

Yurt dışında bulunmasına rağmen düzenleme kapsamına girmeyen taşınmaz varlıkların 31 Mart 2023 tarihine kadar düzenleme kapsamındaki varlıklara dönüştürülerek, ilgili madde kapsamında Türkiye’ye getirilmesi de mümkün olacak. Bildirim yapılan varlıklar, değeri üzerinden hesaplanarak yüzde 3 oranında vergilendirilecek. Ancak eylül ayı sonuna kadar gerçekleştirilen bildirimlerde varlıkların değeri üzerinden yüzde 1 vergi alınacak. Ekim-aralık ayları arasında bu oran yüzde 2’ye, 2023 yılının ocak-mart döneminde ise yüzde 3’e çıkacak. 

Türk vatandaşı olma zorunluluğu yok

Yurt dışından Türkiye’ye taşınan varlıklar eğer banka hesaplarında en az 1 sene boyunca tutulursa, ödenen vergi, varlık sahibine geri iade edilecek. Yurt dışında bulunan varlıkların ülke içine taşınabilmesi için Türk vatandaşı ya da vergi mükellefi olma zorunluluğu da bulunmuyor. Düzenleme çerçevesinde isteyen herkes varlıklarını yurt içine nakledebilecek. 

Vergi mükelleflerinin yurt dışı varlıklarını beyan etmesi gerekiyor

Ülke içindeki vergi mükellefleri ise yurt dışında bulunan döviz, para ve hisse senedi gibi varlıklarını vergi dairesine beyan ederek kayıtlarına alacak. Varlıkların toplam bedeli tespit edilerek, yüzde 3 üzerinden vergilendirilecek. Vergi mükellefi olmayanların ise beyan zorunluluğu bulunmuyor. Bu kişiler aracı kurumlar veya bankalar aracılığıyla varlıklarını hesaplarını yatırarak tevsik edecek. Bu kişiler için ödenecek olan vergi dilimi tüm varlıkların toplamı üzerinden yüzde 3 olarak belirlendi. 

Vergi incelemesi olmayacak

Şirketlerin kendi üzerlerine olmayan; kanuni temsilcilikleri, vekilleri veya ortakları adına görünen varlıklar da bildirim kapsamında değerlendirilebilecek. Ortaklarca beyan edilerek şirket kayıtlarına eklenecek olan taşınmazların işletmeye devrine ilişkin tapu işlemlerinden herhangi bir harç ücreti alınmayacak. Düzenleme kapsamında ortaklar adına gözüken taşınmazlardan şirket adına beyan edilerek işletmeye aktarılması elde çıkarma sayılmayacak ve değer artış kazancı hesaplanmayacak. Düzenleme çerçevesindeki beyan ve bildirimlerden hareketle hiçbir şekilde vergi incelemesi ya da tarhiyat yapılmayacak.

Yorumlar (0)