Yeni sosyal yardım ücretleri belli oldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni sosyal yardım ücretleri paylaşıldı. Bu kapsamda yardım paketlerine ‘Çocuk Destek Bileşeni’ adıyla yeni bir kalem daha eklendi. Ayrıca aile destek programıyla doğalgaz desteklerinde de yardım ücreti artırıldı. 

EKONOMİ 28.09.2022, 10:12 29.09.2022, 08:57 Hanife
Yeni sosyal yardım ücretleri belli oldu

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Aile Destek Programı’nın her geçen sene kapsamını genişletmeye devam ettiğini vurguladı. Desteklerden daha çok vatandaşın istifade edebilmesi için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Bakan Yanık, “Bu kapsamda mevcut bütçemiz olan 15 milyar liranın üzerine 25 milyar lira daha ekleyerek programımızı daha da büyütüyoruz. Bu çerçevede 450-600 lira olan destek ücretimizi 850-1250 liraya çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Elektrik tüketim desteğinde ücretler belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan yeni sosyal yardım paketinin detaylarını da açıklayan Bakan Yanık, “Türkiye Aile Destek Programı’ndan faydalanan haneler, elektrik tüketim desteğinden de faydalanacaklar. Programa başvurusu onaylanan ancak elektrik tüketim desteği alamayan hanelere de bu destek ücretlerinin ödenmesi hususunda gerekli çalışmaları tamamladık. Bu kapsamda 1-2 kişilik hanelere 75 kw karşılığı elektrik tüketim desteği 108 lira, 3 kişilik hanelere 100 kw karşılığı elektrik tüketim desteği 144 lira, 4 kişilik hanelere 125 kw karşılığı elektrik tüketim desteği 180 lira ve son olarak 5 ve üzeri nüfuslu olan hanelere 150 kw karşılığı elektrik tüketim desteği 216 lira olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu. 

Doğalgaz tüketim desteklerinde tutar arttı

Doğalgaz tüketim desteklerinde de ücretlerin artırıldığını müjdeleyen Bakan Yanık, “Doğalgaz tüketim desteklerinde 3 milyar liralık bir destek sağlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki kış mevsimi için destek ücretlerimizi artırmış durumdayız. Destek programından faydalanmaya hak kazanan vatandaşlarımıza yönelik senelik 415 lira ile 1150 lira arasında, şehirden şehre farklılık gösteren yardım ücretlerimizi 900 lira ile 2500 lira arasında olacak şekilde yükselttik. Önümüzdeki kış ayı için bu destek programına yönelik başvurular, eylül ayının ilk haftasından itibaren e-devlet üzerinden alınmaya başlanacak” dedi. 

Yardım ücretleri kasım ayında güncellenecek

Yeni başvuru döneminde yalnızca ev sahiplerine değil ayrıca kiracı vatandaşlara da doğalgaz desteklerinden faydalanma imkânı sunduklarını vurgulayan Bakan Yanık, “Türkiye Aile Destek Programı’ndan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, e-devlet üzerinden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) üzerinden başvurularını yapabilirler. Belirlediğimiz yeni yardım ücretleri kasım ayından itibaren ödemelere yansıtılacak” şeklinde konuştu. 

‘Çocuk Destek Bileşeni’ hayata geçirildi

Sosyal yardım ücretlerinden faydalanan ailelerin çocuklarına yönelik de yeni destek kalemleri oluşturduklarını belirten Bakan Yanık, “Bu kapsamda ‘Çocuk Destek Bileşeni’ni hayata geçirdik. Bu yardım paketinde, hanelerde bulunan çocuk sayısına göre aylık 350 lira ile 650 lira arasında destek ödemeleri yapılacak. 1-2 çocuklu hanelere 350 lira, 3 çocuklu hanelere 450 lira, 4 çocukluk hanelere 550 lira, 5 ve üzeri çocuğa sahip hanelere ise 650 lira destek ücreti verilecektir” ifadelerini kullandı. 

Eşini kaybeden kadınlara yardım ücreti 1000 liraya çıkarıldı

Yaşamlarını cihaza bağlı olarak devam ettiren vatandaşlara ve sağlık raporuna sahip kronik hastalara da destek ücreti verileceğini duyuran Bakan Yanık, “Vatandaşlarımızın başvurusu esnasında, söz konusu hastalığa ilişkin sağlık raporu sisteme kaydedilecek. Hastalarımızın yaşadığı hanelere, belirlenen destek tutarına ek olarak yüzde 5 daha fazla ödeme gerçekleştirilecek. Ayrıca prefabrik ev yapımı desteğini 40 bin liradan 150 bin liraya, ev onarım desteğini 25 bin liradan 75 bin liraya, betonarme ev yapımı desteğini 70 bin liradan 200 bin liraya çıkarmış durumdayız. Şartlı Doğum Yardımı Programı çerçevesinde ödenen 150 liralık ücreti 500 liraya, çocuk doğum yardımını 215 liradan 400 liraya, şartlı sağlık yardımını da 55 liradan 100 liraya yükselttik. Öksüz yetim yardımında destek ücretini 300 liradan 600 liraya çıkardık. Eşini kaybeden kadınlar için hayata geçirilen nakdi yardım desteğini 500 liradan 1000 liraya yükselttik” dedi. 

Yorumlar (0)