Yeni konut modeli devreye giriyor: Arazi kamudan, ev vatandaştan

Kiralarda ve konut fiyatlarında yaşanan orantısız yükselişlere karşı bakanlıklar yeni planlamalar üzerinde çalışıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konu ile ilgili, sosyal konutun yanı sıra altyapılı konut arsaları satışı düzenlemesi içinde kolları sıvadı.

EKONOMİ 29.05.2022, 10:46 29.05.2022, 10:47
Yeni konut modeli devreye giriyor: Arazi kamudan, ev vatandaştan

Uzun süredir gündemde olan orantısız kiralar ve ev fiyatlarına karşı 4 bakanlık harekete geçmişti. Gün geçtikçe bakanlıklar tarafından yeni düzenlemeler açıklanmaya devam ediyor. Yeni bir düzenleme olarak sosyal konut üretimi için eyleme geçildi. Bu düzenlemelerin içerisinde yer alacak modellerden birisi de altyapılı arsa satışı olacak.

Altyapılı arsa satışı modeli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni düzenleme ile ilgili, “Vatandaşın kendi evini yapabilmesi adına büyükşehirlerimizde altyapılı arsa satışına başlayacağız. İsteyenler tek parselde kendi evini inşa edebilecek. Eğer ki talep örgütlenmesi olursa yani topluluk halinde olunursa daha büyük parseller satılacak. İstanbul’da Çatalca, Başakşehir ve Tuzla’da, Ankara'da ise Gölbaşı’nda çalışmalara başlayacağız” dedi.

Ev sahibi olmak isteyenlere ağustos ayında müjdeli haber geliyor

1984 yılında kurularak vatandaşları ev sahibi yapan TOKİ’nin 2002'ye gelene kadar 75 bin konut inşa ettiğini vurgulayan Bakan Kurum, "2002-2022 yılları arasında ise TOKİ 1 milyon 137 bin konut üretti. Hız kesmiyor ve inşaatlara devam ediyoruz. Ağustos ayında ise büyük bir sosyal konut kampanyası için müjdeli haberi Cumhurbaşkanımız duyuracak. 81 ilde halkımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" şeklinde ifade etti.

İşletmelere az peşinat uzun vadeli arsa satışı

Konut fiyatlarının yanı sıra orta ve küçük ölçekli işletmeciler içinde yeni bir müjde veren Bakan Kurum, "TOKİ aracılığıyla üretim ve istihdam oranını fazlalaştırmak için sanayi tesisleri kuracağız. Orta ve küçük ölçekli işletmecilere talep örgütlenmesi ile gelen isteğe göre inşa edeceğiz. Kura çekilerek satılacak bu arsalar için de az peşinat alınarak, 15-20 yıl vade ile geri ödenecek. Bu seneden itibaren bu işlemlerde başlayacak" dedi.

"Çaresiz bırakmadık, bırakmayacağız"

Tüm alanlarda vatandaşa yardımcı düzenlemeler yapıldığını söyleyen Bakan Kurum, "Halkımızı hiçbir zaman çaresiz duruma getirmedik, bundan sonrasında da getirmeyeceğiz. Biz vatandaşın problemlerini dinleyip anlayan bir iktidarız. Gıdada, konutta veya herhangi bir şeyde sorun var denildiğinde Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çalışmalar başlatılıyor. Türkiye’de 2 sene öncesine kadar konut fazla tartışması yapılıyordu. O zamanlarda bir kampanya açıklanmış ve rekor satışlar yapılmıştı. Bir ay öncesinde konut ihtiyacı olan kişiler için yeni bir paket açıklandı. Şu anda da halkımızın kolaylıkla ev almasını sağlayacak, yeni arzın piyasaya çıkmasını gerçekleştirecek çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kira düzenlenmesi geliyor: TÜFE rakamlarının altında olacak

Kiralarda yaşanan orantısız yükselişlere karşı 4 bakanlığın beraber çalıştığına dikkat çeken Bakan Murat Kurum, "Konutun kira değeri en fazla 20 senelik rayiç değeri olabilir. Şu anki kanun tam olarak bunu gösteriyor. Kiraya zam yapılacaksa bu senelik TÜFE ortalamasının üzerine çıkamaz. Sadece 5 senede bir olmak üzere sizin kira bedeliniz çok düşükse ev sahibi sözleşme yenileme talebinde bulunabilir. Ancak bu kanunlara riayet etmeyen fırsatçılar var. Kiracılarımız böyle bir durum yaşadığında mahkemeye gidebilirler. Vatandaşlar bu tarz fırsatçılıkları bize bildirsinler ki ona göre hareket edelim. Her türlü hukuki işlemi gerçekleştiririz. Sonuç olarak ev sahibine de rahatsızlık vermeyecek, kiracımızı da mutlu edecek şekilde TÜFE rakamlarından daha düşük bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)