Yeni KDV uygulamalarının detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni KDV uygulamaları çerçevesinde temel gereksinim ürünlerinden konuta, sertifikalı fidan ve tohumdan tıbbi cihazlara kadar pek çok ürünün KDV oranında değişiklik yapılacak.

EKONOMİ 28.03.2022, 23:43
Yeni KDV uygulamalarının detayları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgiler doğrultusunda, tüketicilerin temel gereksinim maddelerinden olan hijyenik ped, yetişkin ve bebek bezleri, peçete, kağıt mendil, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, dezenfektan, deterjan, şampuan ve sabun gibi ürünlerin satışındaki KDV oranı yüzde 10 indirilerek yüzde 8'e düşürülecek.

Yeme içme hizmetlerinde halihazırda birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üstü otel gibi işletmelerde KDV oranı, bu hizmetlerin tümünde yüzde 8 olacak şekilde uygulanacak. Böylelikle yemek yenilen mekana göre farklı oran uygulaması da son bulacak.

Konutta KDV sadeleştirmesi

Evin teslimlerindeki KDV oranı tekrar düzenlenerek satın alınan meskenin büyük kentlerde olup olmadığına veyahut arsa birim metrekare değerlerine bakılmadan aynı koşullarda KDV'ye tabi tutulması ve bahse konu teslimlerdeki KDV oranının sadeleştirilmesi tesis edilecek.

Evin net büyüklüğünün 150 metrekareye kadar olan bölümü için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üstündeki evlerde, bu sınırı geçen kısım için yüzde 18 olacak şekilde belirlendi.

Fakat, dönüşüm projeleri kapsamında yapılan evlerin net alanı 150 metrekare büyüklüğüne kadar olan bölüm için KDV oranı yüzde 1, 150 metrekarenin üstündeki konutlarda, bu limiti aşan bölüm için yüzde 18 olacak şekilde uygulanacak. Böylelikle söz konusu konutlardan 150 metrekare alanına kadar olan bölüm için yüzde 1 KDV uygulaması sürecek.

Öte yandan, bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten evvel başlayan konut inşaatları içinse eski hükümlerin uygulanması sürecek.

Bir diğer husus ise inşaat sektörünün KDV'den kaynaklanan finansman yükünün düşürülmesi amacıyla, arazi ve arsa teslimlerindeki KDV oranı da yüzde 8'e düşürülecek.

Sertifikalı fidan ve tohumların tümü yüzde 1 KDV'ye tabi olacak

Ayrıca, GTİP ve tarife bazlı yüzde 8 KDV uygulanan tıbbi cihazlar için hem imalat hem de ithalatçının Türkiye içi teslimi için güncel mevzuat düzenlemeleri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı uygulamalarıyla tam uyum sağlanacak. Böylelikle sınırlı sayıda olan tıbbi cihazlar için uygulanmakta olan indirimli KDV oranı, Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuat hükümlerine tabi bütün tıbbi cihazları kapsayacak bir şekilde genişletilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca sertifikalandırılan bütün fidanlık ve tohumlukların KDV oranı yüzde 1'e düşürülecek, böylelikle sayma usulüyle yalnızca belli başlı fidanlar ve tohumlar değil, Bakanlık tarafından sertifikalandırılan bütün fidanlar ve tohumluklar için aynı KDV oranının uygulanması dikkate alınacak.

GTİP ve tarife bazlı yüzde 8 KDV uygulanan tarım makinelerinin kapsamına süt hayvancılığında kullanılan cihaz ve makineler ile yumurta, meyve ve pancar gibi ürünleri temizlemede ve ayırmada kullanılan birtakım makineler de ilave edilecek.

Kotraların, yatların KDV'si yüzde 18'e çıkarılacak

2'inci el motorlu kara aracı ticareti yapan yetkili oto galericilerin kullanılmış durumdaki araç teslimlerinde alım ve satım bedelleri arasındaki fark üzerinden hesaplama yapmaları gereken KDV yüzde 18 olacak.

Gezinti gemileri, tekneler, kotralar, ve yatların KDV'si de yüzde 18 olacak şekilde uygulanacak.

Yorumlar (0)