Yeni bir kripto para vakası daha: Bu seferki vurgun 14 milyon dolar 

Bursa’da avukatlık yapan Arife Tuğba Çetinkaya, yeni çıkan bir kripto paranın binlerce kişiyi mağdur ettiğini ve vurgunun yaklaşık 14 milyon dolar olduğunu belirtti ve ekledi: “Kendisini başka isimle tanıtan bu kişinin yurt dışına kaçtığından şüpheleniyoruz.”. 

EKONOMİ 12.07.2021, 17:20
Yeni bir kripto para vakası daha: Bu seferki vurgun 14 milyon dolar 

Bursa’da avukatlık yapan Arife Tuğba Çetinkaya, son dönemlerde haberlerde sık sık görülen kripto para vurgunu iddialarına, açtığı dava ile bir yenisini daha ekledi. Kendisini herkese Erkan A. ismiyle tanıtan Eren D. isimli bir kişinin “Mpax Coin” adı altında bir para çıkardığını, kripto para bile olmayan bu para için insanların ortalama 15-20 dakikada bir sisteme üye yaptığını ifade etti. Dosyada yer alan bilgiye göre Mpax Coin isimli “para olmayan para”, kripto para borsasında işlem görüyor fakat manuel müdahaleler ile paranın hacmi büyültülüyor. Vatandaşların bu şekilde güven duymasını sağlayan Erkan A.’nın şimdiye kadar yaklaşık 300 kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı. 

Kısa sürede yüzlerce kişiyi dolandırdı 

Avukat Çetinkaya, şimdiye kadar kendisine 300 kişinin dolandırıldığını belirttiğini ve dava için vekalet verdiğini aktararak mağdurların yaklaşık 12 bin civarında olduğunu belirtti. Çetinkaya, konu ile ilgili şunları belirtti: “Bu vurgun aslında yeni bir vurgun. Kendisini farklı bir isimle tanıtan kişi, Mpax Coin isminde çıkardığı para ile yüzlerce liralık vurgun yapmış. Kripto para özelliklerine baktığımızda bu coinin bir kripto para olmadığını görüyoruz. Herkesin bildiği bir kripto para borsasında yayınlanan bu para için insanlar ortalama 15-20 dakikada sisteme üye oluyor. Parayı çıkaran kişi, manuel olarak borsada paranın değerini yükseltiyor ve insanların da bu para ile kazanç sağlayacaklarını söylüyor.” 



“Bu parayı elinizde tutun bir sene sonra Dubai’den malikane alın” 

Avukat Çetinkaya: “Dolandırıcı olan bu kişi, çok bilinen bir kripto para borsasının CEO’sunu arayarak ‘Bu parayı elinizde tutun bir sene sonra Dubai’den villa alın.’ dediğini de biliyoruz. Kendisini farklı isimle tanıtan bu kişi, sosyal medyada yalan paylaşımlar yaparak insanları kandırıyor. Her şey kendi oyununun bir parçayı. Kendisinin arkadaşı ve aile üyelerinin de kazanç sağladıklarını belirtmesi, insanlarda güven duygusunun oluşmasına sebep oldu.” 

“Paranın değerini manuel olarak genişletiyormuş” 

Avukat Çetinkaya: “Bu şahıs, kripto para borsalarına manuel olarak müdahale ederek paranın değerini genişletiyormuş. Böylelikle daha çok insanın sisteme üye olmasını sağlıyor ve daha fazla vurgun yapıyor. Kendisine inanan insanların hesaplarını ise zamanla bloke ediyor. İnsanlar paralarını alamazken ve bu şahsı her yerde alırken şahıs da parayı yarın göndereceğiz, bugün göndereceğiz cümleleri ile insanları oyalıyor. Biz, bu şahsın paralarla birlikte yurt dışına kaçtığından şüpheleniyoruz.” 



En az 12 bin kişi dolandırıldı 

Çetinkaya: “Şu anda bize başvuran ve yargı sürecinin başlatılmasını isteyen 300 kişi var fakat biz bu sayının en az 12 bin olduğunu düşünüyoruz. Bize başvuranlardan aldığımız bilgiye göre de yaklaşık 14 milyon dolarlık vurgun olduğunu düşünüyoruz. Biz yargı sürecini başlattık ve bunu yakından takip ediyoruz.” 

Avukat Çetinkaya’nın iddialarından ziyade internette bu kripto para olmayan para hakkında araştırma yapıldığında yüzlerce şikayet olduğu görülüyor. Mağdurların, önümüzdeki günlerde bir basın açıklaması yapacağı da gelen diğer bilgiler arasında. 

Yorumlar (1)
Toraman 3 yıl önce
Parayi kaptiranlara müstehaktir...!?