Yatırımcılarla buluşan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan rezerv açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla bir buluşma gerçekleştirdi. Buluşmada yapılan sunumda, ülkenin aşılama çalışmalarının iktisadi istihdam, faaliyet ve cari dengeyi olumlu yönde etkilediğine dikkat çekildi.

EKONOMİ 01.09.2021, 15:27
Yatırımcılarla buluşan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan rezerv açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, ekonomistler ve yatırımcılarla bugün bir toplantı düzenledi.

“Üretici fiyatları yüksek seyrediyor”

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, gerçekleştirilen buluşmada şunları aktardı;

"Öncü göstergeler, üçüncü çeyrekte yurt içinde iktisadi faaliyetin dış talebin de etkisiyle birlikte güçlü seyrettiğini gösteriyor. Şu anki durumda ihracat konusundaki yukarı yönlü seyir, altın ithalatındaki kayda değer düşüş ve turizmdeki toparlanma dış dengede süren iyileşmeyi destekliyor.

Senenin geri kalan bölümünde, cari işlemler hesabının fazla vermesi yönünde beklentimiz var. Gıda fiyatları, Türkiye'de de yükselişte ve temmuzda gıda dışı enflasyon manşet enflasyonun belirgin bir şekilde altında seyretti. Türkiye’de olduğu gibi üretici fiyatları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yüksek seyrediyor.

Üretimin, artan talebe aynı şekilde ve hızda yanıt verememesi ve emtia fiyatlarındaki artış sebebiyle oluşan arz kısıtları bu gelişmede etkili oluyor. Neredeyse Euro Bölgesi'nde ÜFE, TÜFE'nin 5 katına çıkmış bir halde."

“Rezervlerimiz artmaya devam etti”

“Nisan-Ağustos arası dönemde swap anlaşmaları, reeskont kredileri, cevherden altın alımlar ve zorunlu karşılık adımlarının sağladığı katkı ile birlikte brüt rezervlerimiz artmaya devam etti.”

Yorumlar (0)