Yatırımcıların yüzü 2022’de arsadan gülecek

Pandemi ve sonrasında gelen enflasyon hareketlenmesiyle birlikte yatırımcıların sayısında artış yaşandı. Çoğunlukla gayrimenkule yönelen yatırımcılar için konuşan Özkan Aydemir, 2022 senesinde yatırım yapılması gereken en önemli alanın arsa olduğunu dile getirdi. “2022, arsa yatırım yılı olacak.” ifadelerini kullanan Aydemir, yatırım hakkında ipuçları verdi.

EKONOMİ 04.03.2022, 11:28 06.03.2022, 09:09
Yatırımcıların yüzü 2022’de arsadan gülecek

Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, pandemi sonrasında artan yatırımcı sayısı ve hızla yükselen yatırım alanları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Pandemi ve sonrasında ortaya çıkan enflasyon dalgalanmasıyla birlikte gayrimenkul ve otomobil/araç alımına yönelen halk için rota çıkaran Aydemir, 2022 senesinde arsa yatırımının çokça kazandıracağını dile getiriyor.

“Toprak yatırımı, vazgeçilmez olacak”

Aydemir, yatırımcılar için şunları aktardı: “Pandemi sonrasında özellikle toprak yatırımları ivme kazandı. Başta Bursa, Balıkesir, Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere büyük şehirler ve sonrasında da büyük şehirlere yakın olan küçük şehirlerdeki araziler, yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Toprak yatırımı, ülkemizin vazgeçilmez yatırımlarından biridir. Dönemsel olarak değişkenlikler yaşansa da özellikle son 3 senede bu yatırımların artış gösterdiği aşikar.”



“Toprak yatırımı, kalıcı yatırımdır”

“Toprak yatırımı kalıcı bir yatırımdır. Ekonomik olarak getiriler sağlar. Kent merkezlerindeki nüfus artışı ve sosyal yaşamdaki zorluklar da toprak yatırımını artırıyor. Ancak her yatırımda olduğu gibi toprak yatırımında da dikkat edilmesi gerekenler var. Bunlara dikkat etmeden yatırım yapmak, ölü yatırım olur. Orta ve uzun vadeli yatırım olan bahçe, bağ, arsa ve tarla yatırımlarının getirisi, o arazinin çevre gelişimiyle doğrudan ilişkilidir. Doğru şekilde gerçekleştirilen yatırım, uzun vadede ciddi oranda getiri sağlar.”

“Yatırımcılar, uzmanlardan danışmanlık almalı”

“Yatırım yapmak isteyenler, uzmanlardan danışmanlık almalıdır. Arazi ve arsa yatırımında gerçek ve doğru fiyat değerlendirmesi yapmak, gelişim hızı ve imar planlarını gözlemlemek, nüfus artış oranı ve son 10 senelik prim oranlarını incelemek ve en önemlisi de duygusal düşünmemek gerekir. Bunları yaparak daha satın alırken kazanmaya başlamamız gerekir. Arazi ya da arsanın hazineye ya da şahıslara ait olup olmadığı; sit alanında olup olmadığının tespiti önemli. Tapunun hisseli ya da müstakil olmaması da önemlidir. Bu tapulara sahip olanlar sonraki dönemlerde ciddi sorunlar yaşıyorlar. Taşınmazın yerleşim alanlarına uzaklığı, elektrik, su, doğal gaz ve internet kullanımları da önemlidir. Resmi kadastro yolunun mevcut olup olmadığı gibi faktörler, yatırımın kısa vadede fiyatlarını doğrudan etkiler."

Yorumlar (0)