Yastık altındaki altınlar “üçlü teyit sistemi” getiriliyor: İşte detaylar…

Rafineri, kuyumcu ve banka arasında üçlü bir mutabakat veya teyit sistemi oluşturulacak ve isteyenler kuyumculardan meskuk, ziynet, işlenmiş veyahut hurda gibi fiziki altınlarını sisteme aktarıp rahatlıkla sistemden çekebilecek.

EKONOMİ 13.02.2022, 15:52 Hanife
Yastık altındaki altınlar “üçlü teyit sistemi” getiriliyor: İşte detaylar…

Yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılmasına dair yeni tedbirlerin detayları açıklanırken, bu kapsamda, rafineri, kuyumcu ve banka arasında üçlü bir mutabakat veyahut teyit sistemi oluşturulacak ve kişiler, kuyumcular üzerinden meşkûk, ziynet, işlenmiş veyahut hurda gibi fiziki altınlarını sisteme aktarıp sistemden çekebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı”nda yapmış olduğu konuşmada, yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması için, karşılığı Türk Lirası tutarlarıyla altın dönüşümlü katılım veya mevduat hesabı açıp değer korumasından faydalanabileceğini kaydetmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen yeni sistem, bankaları ve rafinerileri daha da sıkı bir iş birliğine sevk edip, kuyumcular ve rafineriler ile anlaşma sağlayarak kendi dağıtım ve toplama kanallarını oluşturacak.

Vatandaş, kuyumcular üstünden, meskuk, ziynet, hurda ve işlenmiş fiziki altınlarını sisteme aktarıp sistem üzerinden çekebilecek. Vatandaşların fiziki altın çekim ve teslim sürecinde bir mağduriyet yaşamamasını sağlayacak teknolojik altyapı rafinerilerce oluşturulacak ve bankalar tarafından da doğrulama altyapıları vasıtasıyla desteklenecek.

Rafineri, kuyumcu ve banka arasındaki üçlü mutabakat veya teyit sistemi oluşturulacak. Vatandaş fiziki olan altınının teslimini yaptığındaysa isterse bankalardaki altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarımını isteyebilecek.

Yapılacak bu aktarım işlemi, anlaşmaya göre rafineri tarafından anlık olarak yapılacak. Hesaba aktarım yapıldığına dair bilgilendirme sistem tarafından sağlanacak. İlgili kişi böylece kuyumcuda işlemini bitirmiş, fiziki altınının teslimini yapmış ve finansal kuruluş olan bankaya TL veya altın olarak aktarmış olacak.

Finansal sisteme bu yöntem ile kazandırılan fiziki altın kuyumcu tarafından rafineriye verilecek. Rafineri tarafından rafinajı yapılmış olan altın bankaya ulaştırılacak. Fiziki altın, karşılık olarak banka nezdinde kalacak. 

Kişiler, finansal sisteme aktarmış olduğu altın tasarrufunu tercih ettiği düzeyde değerlendirmesinin ardından yeniden fiziki olarak çekmek istediğinde banka dağıtım kanalları veya kuyumcu üzerinden rahatlıkla çekebilecek.



Vatandaş hem altınının değerini koruyacak hem de TL cinsinden kazanç elde edecek

Halihazırda bulunan altına dair hesap türlerine ek yeni hesap türlerinin üzerinde bankalarca çalışma gerçekleştirilecek.

Bununla beraber bankalarca finansal sisteme kazandırılmış olan altınların karşılığında hesap sahibi olan kişilere diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranına ilişkin indirim gibi kimi avantajlar da sağlanmaya devam edilecek.

Bahsedilmiş olan sistemle bankalara aktarılmış olan fiziki altın karşılığı Türk Lirası tutarların “Altın Dönüşümlü TL Mevduat / Katılım Hesaplarında” değerlendirilebilmesini teminen TCMB tarafından gerekli düzenleme çalışmaları gerçekleştirilebilecek. Böylece kişi, hem tasarrufunun değerini korumuş olacak, aynı zamanda Türk Lirası cinsinden de kazanç sağlamış olacak.

Finansal sisteme aktarılmış olan altınlar vatandaşların tercihleriyle nemalandırılabilecek.



“Çeyrek katılım ve vadeli hesap uygulaması…”

Bu sistemin yanında ek olarak kişilerin darphane üretimiyle ziynet altın tasarruflarına özel olarak kamu ve katılım bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açma uygulaması da 1 Mart itibarıyla başlayacak.

Mesela 1 kişi 10 çeyrek altını banka şubesine götürdüğü zaman açmış olduğu altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden izleyebilecek. Çeyrek altın hesaplarında belirlenmiş olan şekillerde değerlendirilmesinin ardından bire bir hesaplarında görülen altın miktarını fiziki olarak çekebilecek. Darphane bu süreç içinde gerekli olan ekspertiz desteğini bankalara iletecek.

Vadeli hesaplar ve çeyrek katılım uygulaması da 15 Mart tarihi itibarıyla uygulamaya alınacak.



Teknolojik altyapının geliştirilmesi ve sistemin yaygınlaştırılması

Toplama kanallarının geliştirilmesi amacıyla halihazırda rafinerilerin sahip oldukları kuyumcu ağları yaygınlaştırılıp, mart ayından itibaren her şehirde en az bir kuyumcu olacak şekilde uygulamaya alınacak ve bin 500’ün üstünde kuyumcu sisteme girecek.

Bankalar her şehirde en az bir şubesini bu sistem ile ilişkilendirecek. Altın toplama döneminde şimdiye kadarki uygulamalardan farklı şekilde bankaların kimi şubeleri toplama işlemlerine sürekli aracılık yapacak.

Bankaların, kuyumcuların ve rafinerilerin ayrı ayrı altyapılarıyla teslim ve toplama işlemlerini gerçekleştirmesi yerine ortak bir platformla bu işlemlerin yapılmasına dair çalışmalar gerçekleştirilecek.

Bu kişilerin hem altın tasarruf talepleri karşılanacak hem de doğrudan fiziki altın üretimine neden olmayacak şekilde dijital altın çalışmalarına da hız verilecek.

Takasbank’ın uygulamaya aldığı altın transfer sisteminin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi yöntemiyle yatırımcılar, bankalarda bulunan altın hesaplarının transfer işlemlerini rahat bir şekilde yapabilecek.


 

Yorumlar (0)