Yastık altı altında yeni dönem bugün başlıyor! 10 soruda Altın Tasarruf Sistemi!

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması hedefiyle uygulanmaya başlanan "Altın Tasarruf Sistemi"yle birlikte kişinin, bugünden itibaren doğrudan çeyrek hesabı açabileceği açıklandı.

EKONOMİ 01.03.2022, 13:28 01.03.2022, 13:46
Yastık altı altında yeni dönem bugün başlıyor! 10 soruda Altın Tasarruf Sistemi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı 'Altın Tasarruf Sistemi' ile Türk vatandaşları, 'Altın Katılım Hesapları, Altın Depo Hesapları, Çeyrek Hesap, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı' seçebilecek.

Altın Tasarruf Sistemi’nin detayları açıklandı

Altın Tasarruf Sistemi'ne yönelik en çok merak edilen soru ve cevapları ise şu şekilde:

Kişiler, finansal sistem haricindeki bulundurdukları altınlarını nasıl sisteme dahil edecek, teslimata hangi kanallara yapacak?

Vatandaşlar, fiziki altınlarını (meskuk altınları, ziynet, hurda ve işlenmiş) rafineriler tarafından hazırlanan kuyumcu ağları yoluyla donanım ve özel yazılımlar vesilesiyle banka hesaplarına aktarabilecekleri gibi banka şubeleri yoluyla da ayrıca fiziki altınları teslim edebilecek. Altın toplama aşamasında bugüne kadar yapılandan farklı bir şekilde toplama işlemlerine bankaların bazı şubeleri sürekli olarak aracılık yapacak.

Altınlar, sisteme teslim edildikten sonra bu altınların değerlemesi hangi yollarla yapılacak, mağduriyetler nasıl engellenecek?

Yastık altı altın tasarruflarının ekonomiye kazandırılması amacıyla önem teşkil eden hurda altın değerleme sisteminin sürdürülebilirliği ve işlerliğinin sağlanabilmesi hedefiyle sistem içinde BDDK tarafından tespit edilmiş 'Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri' temel alınacak. Bu asgari değerler konusunda vatandaşlar, kendilerine en uygun olan değerleme sistemini veren kuyumcular yoluyla işlemlerini yapabilecek. Kuyumcular, bankalar ve rafineriler arasında oluşturulacak teyit mekanizması kapsamında vatandaş işlemini yapıp kuyumcuyu terk etmeden evvel hesabına aktarılan altın ya da TL’ye yönelik teyidi alabilecek.

Vatandaşlar sisteme teslim ettikleri altınları ne şekilde değerlendirecek, yatırım araçlarından hangilerini seçme şansı olacak ve bunların getirisi nasıl hesaplanacak?

Vatandaşlar sisteme girmeleri durumunda Altın Katılım Hesapları, Altın Depo Hesapları, Çeyrek Hesap, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı seçeneklerini tercih edebilecek. Vatandaşın sağlayacağı getiriler, sistem dahilinde seçmiş oldukları bankaya ve yatırım aracına bağlı olmak üzere değişkenlik gösterebilecek. Sağlanacak ilave avantajlar, ilgili bankalar tarafından ve kurulacak platformlarda vatandaşlara açıklanacak. Ayrıca Katılma Hesapları ve Altın Dönüşümlü TL Mevduat Hesapları’nda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası düzenlemesi gereğince hesaplanan getiriler sağlanacak.

Yatırım geri çekildiği zaman mevduat veya fiziki altın olarak alınabilecek mi?

Sistem dahilinde vatandaşlar, fiziki altınlarını teslim ettikleri aşamadan sonra istedikleri vakit, külçe ya da çeyrek, 24 ayar gram, meskuk fiziki altın veya TL olarak bunları geri teslim alabilecek fakat hesap ve vade türüne göre bankalar tarafından ayrı uygulamalar mümkün olabilecek.

Altını teslim etmek istediği zaman herhangi bir bankada yatırımcının hesabı olması zorunlu mu, yoksa hazırlanacak olan yeni sistemde o esnada söz konusu banka hesabının açılması da mümkün olabilir mi? Altınını teslim ettiği esnada sistemden nema sağlama aktif duruma gelecek mi?

Vatandaşların fiziki altınlarını teslim ettikleri aşama esnasında sistem dahilinde olan anlaşmalı bir bankada hesaplarının bulunması lazım. Fiziki altınlar bankalara ve anlaşmalı kuyumculara tesliminin ardından vatandaşın söz konusu banka hesabına havale olarak yapılacak. Altının fiziken değerlemesi gerçekleştirilip bankaya aktarılmasının ardından ise hak edeceği getiriler aktif duruma gelecek.

Uygulamada bir süre sınırı var mı ve uygulama ne zaman başlayacak?

Fiziki altınların şu anda teslimi aşamasında anlaşmalı kuyumcu bölgeleri bulunuyor. Bu yatırımların fiziki altın şeklinde çekimine ve farklı hesaplarda değerlendirilmesine de 1 Mart tarihi itibarıyla başlanacak. 81 ilde kısa süre içinde en az bir kuyumcu bölgesi olacak biçimde daha geniş rakamlarda kuyumcu ağı yoluyla aktarım yapılması mümkün hale getirilecek. 1 Mart’tan itibaren, darphane üretimi olan ziynet altın tasarruflarına kamu bankaları ve katılım bankalarında özel olarak vatandaşların doğrudan çeyrek hesabı açmalarına da ayrıca başlanacak.

Kısa sürede 1500 kuyumcu sayısına ulaşılması bekleniyor. Sisteme dahil edilen kuyumcular için bir kriter tespit edildi mi?

Kuyumcular için bir kriter belirlenmemekle beraber Ticaret Bakanlığınca yetki verilen kuyum işletmesi olması ve içinde oldukları rafineri tarafından sağlanmış olan teyit sistemini kurmaları lazım.

Bütün bankalar ve onların bütün şubeleri sisteme dahil olacak mı? Yetkili kuyumcular veya bankalar nasıl duyurulacak?

Fiziki altın teslim aşamasında bankalar dışında rafinerilerin kuyumcu ağları belirlendiği için her bankanın bütün şubesinin sisteme ilave edilmesi zorunlu değil fakat bankalar ile rafineriler arasında anlaşma sağlanması gerekecek. Bu anlaşmayı gerçekleştiren, kendi ağını kuran bütün banka ya da şubeleri söz konusu sisteme eklenecek. Yetkili kuyumcu ve banka bilgilerinin, hazırlanacak internet sitesi yoluyla vatandaşlara açıklanması hedefleniyor.

Yararlanıcı vatandaş, yastık altı altında bulunan varlıklarını bankada TL mevduata çevirdikten sonra vadesinden evvel parasını çekmesi halinde getiri miktarında değişiklik olacak mı?

Burada, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri izlenecek. Öteki hesap türlerinde de katılım hesabı ve altın mevduatı kabul eden bankaların o hesaplar hakkındaki düzenlemeleri esas olarak alınacak.

Yorumlar (0)