Yargıtay'dan 'yıllık izin' kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ücretli yıllık izin isteği kabul edilmemesine rağmen işe başlamayan çalışanın iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğine hükmetti. Daire, yıllık izin isteyen işçiye izin verip vermemenin ve izin kullanılacak zamanı belirlemenin işverenin yönetim hakkı dahilinde olduğu sonucuna vardı.

EKONOMİ 12.08.2019, 13:48 12.08.2019, 16:59
Yargıtay'dan 'yıllık izin' kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ücretli yıllık izin isteği kabul edilmemesine rağmen işe başlamayan çalışanın iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğine hükmetti. Kıdem ve ihbar tazminatına karar veren yerel mahkemenin kararı bozuldu.

Bir şirkette servis elemanı olarak çalışan kadın, önce doğum izni kullandı. Doğum izninden sonra 6 ay ücretsiz izin alan kadın, bu izninin sonunda da yıllık izin istedi. Çalışanın bu isteği, ücretsiz izin kullanması nedeniyle kabul edilmedi. Çalışana işe başlamasına yönelik farklı tarihlerde ihtarname gönderildi. İşe başlamayan kadının iş sözleşmesi devamsızlık sebebiyle feshedildi.

Çalışan kadın, iş sözleşmesi feshedilince dava açtı. Mahkeme, iş akdinin haklı nedenle feshedildiğinin davalı işveren tarafından ispatlanamadığına hükmederek, kıdem ve ihbar tazminatına karar verdi.

Yerel mahkemenin kararı bozuldu

İlk derece mahkemesinin kararının temyizi üzerine dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesine geldi. Yerel mahkemenin kararı daire tarafından bozuldu.

Dairenin kararında, davacı çalışanın, doğum sonrasında ücretli izin hakkını kullandığı, ardından 6 ay ücretsiz izne ayrıldığı bildirildi. 

Davacı çalışanın 6 aylık ücretsiz izninin sona ermesinin ardından 14 günlük ücretli izin talebinde bulunduğu ifade edilen kararda, işverenin bu talebi reddettiği ve davacının de işe başlamadığı kaydedildi.

İşverenin, yıllık izin isteği uygun görülmediği halde işe başlamayan davacıyı devamsızlık nedeniyle işten çıkarttığı anımsatıldı.

İşçiye izin verip vermemek işverenin kararı 

Yıllık izin talep eden işçiye izin verip vermemenin ve kullanılacak iznin zamanını belirlemenin işverenin yönetim hakkı dahilinde olduğu belirtilen kararda, "Doğum sonrasında yasal ücretli izin hakkını kullanıp, üzerine 6 ay ücretsiz izin kullanan davacıya talep ettiği 14 günlük yıllık iznin kullandırılmamasında davalının bu konudaki yönetim hakkını kötüye kullandığı söylenemez." ifadesine yer verildi. 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin kararında, işverenin iş sözleşmesinin feshinde haklı olduğu, davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine kabul edilmesinin hatalı olduğu bildirildi.

Yorumlar (0)