Yalan haber 78 milyar dolara mal oluyor

Global anlamda en büyük tehlikelerden birisi olarak görülen asılsız haberlerin, küresel ekonomiyi 78 milyar dolar zarar ettirdiği ifade edildi.

EKONOMİ 22.11.2019, 13:12 22.11.2019, 13:14
Yalan haber 78 milyar dolara mal oluyor

Dünya Ekonomik Formu tarafından açıklanan raporda, küresel anlamda en büyük tehlikelerden birinin "asılsız haberler" olduğu kaydedildi. 

Sahte haberler, hem kişileri yanlış bilgilendiriyor hem de küresel ekonomiyi zarara uğratıyor. 

Amerikalı bir siber güvenlik şirketi, asılsız haberlerin ekonomiye maliyetini hesapladı. Şirket, yalan haberlerin global ekonomiyi doğrudan 78 milyar dolar zarar ettirdiğini ve en çok zararın ise 39 milyar dolar ile hisse senedi piyasalarına yansıdığını ortaya çıkardı. 

Söz konusu rapora göre, şirketler yanlış bilgilendirilmeleri sebebiyle 9 milyar dolar, finansal yanlış bilgiler sebebiyle de 17 milyar dolar zarara uğruyor.

9 milyar dolar ek bütçe ayırılıyor

Raporda, ayrıca şirketlerin itibar yönetimi için 9 milyar dolar ek bütçe ayırmak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. 

Markaların kasasından da bu haberlerin yanında beliren internet reklamları için senede 235 milyon dolar, platform güvenliği çabaları için de 3 milyar dolar çıktığı belirtiliyor.

ABD'den sahte haber üretimine karşı 400 milyar dolar

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlığa geldiği 2016 seçimleri esnasında "asılsız haber" tartışmaları gündeme gelmişti. 

Raporda, önümüzdeki sene Amerikan seçimlerinde politik yarış için sahte haber üretimine karşı 400 milyon dolar harcanacağı bildirildi. 

Yorumlar (0)