Video oyunları yoluyla mali suç artışta!

Video oyunları üzerinden mali suçların artışı şu sıralar gündemi meşgul ediyor. CS:GO'nun yaratıcıları da bu durumdan muzdarip.

EKONOMİ 11.11.2019, 17:04 12.11.2019, 09:16
Video oyunları yoluyla mali suç artışta!

Kült olarak bilinen Half-Life, Portal ve Left 4 Dead gibi oyunların da yaratıcısı olan oyun şirketi Valve Corporation, geliştirdiği video oyunu Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) ile oyun piyasasında hatırı sayılır yerini korumaya devam ediyor.

Valve Corporation'ın logosu

CS:GO, temelde iki farklı grubu, teröristler ile terörle mücadele edenler, karşı karşıya getirerek ölümüne bir mücadele ortaya koyar. Bu oyunun birçok farklı tekrarları oldu ve Steam tarafından endüstrinin en başarılıları arasında olarak biliniyor. Bu oyun bir süre sonra Valve tarafından işletilen video oyunları için dijital bir pazar olan Steam'in yapımına da olanak sağladı. 

Ancak CS:GO'da artık dengeler değişiyor. 28 Ekim tarihinde Valve, oyuncuların özel silahlar veya kıyafetler gibi (sanal) ödüller kazanmaya çalışmak için (gerçek parayla) satın alabilecekleri bir oyun içi kumar cihazı olan "konteyner anahtarlarının" oyuncuları arasındaki ticareti durdurduğunu açıkladı. Şirket açıklamasında, bu tür anahtarlar ticaretinin neredeyse hepsinin "dolandırıcılık kaynaklı olduğuna" inanıldığını belirtti.

Video oyunlarına uzun süredir gelen birtakım tepkiler var fakat mali suçları kolaylaştırması akla gelmeyecek nadir sorunlardan biri.

Şirket konuyla ilgili daha fazla bilgi vermedi. Fakat çalınan kredi kartlarıyla satın alınan anahtarların daha sonra Steam’in pazarındaki hesaplar arasında alınıp satılması olası görünüyor. Steam'de oyuncular hesaplarından gerçek para çekemiyor fakat oyun içi kredi yeni sanal ödüller veya oyunlar almak için kullanılabilir. Zaten sanal para yüklü olan hesaplar için gelişen bir pazar üçüncü taraf internet sitelerinde mevcut. Bu mali suçlular, oyunları veya sanal eşyaları satın almak isteyen oyunculara ucuza satarak para kazanabilirler.

Bu tehlikeli ticaretten ilk etkilenen Valve değil. 2007 yılında çevrimiçi bir pazar olan eBay, World of Warcraft'taki altınlar gibi başka bir oyundaki sanal oyuncu mallarının satışını yasaklamıştı. Ancak sorun daha da kötüye gidiyor gibi görünüyor, çünkü geliştiriciler artık oyun içi eşyalardan daha fazla kazanıyor.

Electronic Arts'ın Kaliforniya ABD'deki genel merkezi

2016'da Amerikan video oyunu şirketi Electronic Arts (EA), dijital gelirinin yüzde 30'unu CS:GO'nun konteyner anahtarlarına benzeyen "ganimet kutuları"ndan yaptığını belirtmişti. İngiliz düşünce kuruluşu Royal United Services Institute'dan Anton Moiseienko, bu tür çevrimiçi öğelerin "sanal para birimleri gibi işlev gördüğünü" belirtiyor. Bu öğeler, ülkeler ve insanlar arasında, düzenleyicilerin görüş alanı dışında değer taşıyabilirler. Moiseienko "Valve’in, dolandırıcıların platformunu sömürdüğünü kabul etmesi çarpıcı. Diğerleri sorunu görmezden geldi." diye belirtiyor.

Fakat sonrasında bir firma daha bu durumu çözmeye yönelik bir adımda bulundu. Temmuz ayında bir oyun kurucusu olan Linden Labs, platformunda işlem yapmak isteyen oyuncuların kimlik kanıtı sağlamaları gerektiğini açıkladı ve bunun üzerine şirketin bir iştiraki ayrıca bir para hizmet işletmesi olarak tescil edildi.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)