Vergi yapılandırmasında son tarih 30 Eylül

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi yapılandırmasının son başvuru tarihi 30 Eylül 2021.  

EKONOMİ 17.09.2021, 16:45 19.09.2021, 09:17
Vergi yapılandırmasında son tarih 30 Eylül

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı Vergi Platformu Başkanı Bağımsız Denetçi Serkan Kumdakcı, vergi yapılandırması hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılandırmadan tüm mükelleflerin faydalanabileceğini belirten Kumdakcı, şu ifadeleri kullandı: “7326 sayılı kanun gereği vergi yapılandırmasından, bilançoların düzeltilmesinden ve vergi ile matrah artırımından herkes faydalanabiliyor. Ayrıca yapılan ticari faaliyetler sebebiyle vergi mükellefi olması gerekirken olmayan kişiler de vergi ve matrah artırımından istifade edebiliyor. Yapılandırma kapsamına alınan borçların 30 Nisan 2021 ve bu tarihten önceki dönemlere ait olması gerekiyor.” 



Vergi yapılandırması uygulanacak alanlar 

Kumdakcı: “Vergi Usul Kanunu kapsamına giren ve beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme zamları ve gecikme faizleri 2021 senesi için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti haricindeki tahakkuk eden vergiler ve bunlara bağlı cezalar ile gecikme faizleri ve gecikme zamları; vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, Gümrük Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamındaki gümrük vergileri ve cezalar, faizler, gecikme zamları, SGK’ya bağlı ödenmemiş alacaklar, sigortalılık statüsünden kaynaklanan 2021 senesi nisan ayı ve öncesine ait sigorta primleri, emeklilik keseneği, gecikme zamları, işsizlik sigortası primi gibi pek çok vergi yapılandırılabilecek.” 



Yapılandırma, ikişer aylık periyodlarla ödenebilecek 

Kumdakcı: “Yapılandırmada ikişer aylık periyodlarla 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri ile ödeme yapılabilecek. Borçların taksitle ödenmesi durumunda vatandaşlarımız, kanundaki vade farklarını ödemek suretiyle herhangi bir taksit seçeneğini tercih edebilecek. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşın borcu 36 ayda ödenebilecek. 6 taksit için 1,09; 9 taksit için 1,135; 12 taksit için 1,18 ve 18 taksit için de 1,27 kat sayılı tutarlar belirlenecek. Borcunun bir kısmını ödeyen kişiler de kalanını taksitlendirebilecek. Vergi borcuna ilişkin ilk ödeme tarihi ise 1-30 Kasım 2021 arasında olacak.” 

Yorumlar (0)