Uzmanlardan ‘kripto paralarla bilmeden işlem yapmayın’ uyarısı

Uzman görüşlerini almadan, kulaktan dolma bilgilerle kripto para piyasasına girmenin faydalı olmayacağını ifade eden Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, kripto paralarda hukuksal boşluk olduğuna işaret etti.

EKONOMİ 06.04.2021, 14:18 07.04.2021, 12:54
Uzmanlardan ‘kripto paralarla bilmeden işlem yapmayın’ uyarısı

Anadolu Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, kripto para piyasasında olanlara ve girmek isteyenlere uyarıda bulunarak, piyasa özelinde hukuksal boşluk olduğunu vurguladı.

Hukuksal boşluğun bir an önce doldurulması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Bu boşluğun doldurulması yatırımcı, borsa ve güvenlik birimleri açısından son derece önemli. Hukuki boşluk giderildiğinde dolandırıcılık gibi faaliyetlere set çekilebileceği gibi oluşan mağduriyet de giderilebilir” açıklamasında bulundu.

‘Kazançlar vergilendirilmeli’

Kripto para piyasasından elde edilecek olan gelirin vergilendirme sistemine dâhil edilmesi gerektiğini de söyleyen Arslan, sistem özelinde vergi dışı kazancın yüksek olabileceğine de dikkat çekti.

Yerli borsalara getirilecek bir verginin, yatırımcıyı yurt dışı bağlantılara yönlendirebileceğini de ifade eden Cem Barlas Arslan, “Yatırımların soğuk cüzdana geçmesi durumunda takip mekanizması daha zor olacaktır” açıklamasında bulundu.

‘Verginin kanunilik ilkesine aykırı’

Geçmiş dönem kazançların da vergilendirilmesine yönelik bir söylentinin olduğunu fakat bu durumun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Arslan, “Böyle bir düzenleme, verginin kanunilik ilkesine aykırı” diye konuştu.

Türk halkının kripto paralara ayrı bir önem atfettiğini söyleyen Arslan, “Bu paralar bireysel ve sosyal sorunlara neden olabilir. Her şeyden önce bu para birimlerinin yüksek risk barındırdığını bilmek gerekiyor” dedi.

‘Saniyeler içinde kayıp olabilir’

Saniyeler içinde kazanç sağlanabileceği gibi kayıpların da oluşabileceğini belirten Arslan, “Uzman görüşlerine başvurmadan, kulaktan dolma bilgi ve haberlerle işlem açmayın” uyarısında bulundu.

Arslan, kripto paralarda artan dolandırıcılık vakalarının da ciddi bir sorun olduğunu belirterek, “Emek vermeden büyük paralar kazanma hayali felaketi getirebilir” diye konuştu.

Yorumlar (0)