Uzmanlar uyarıyor: Kripto parada klonlanmış sitelere dikkat! 

Türkiye’de özellikle son dönemlerde hızla artan kripto para mağdurlarının yanında hızla artan bir olgu daha var: Kripto para siteleri. Uzmanlar, borsa ya da yatırım adı altında açılan ve birbirinin kopyası olan sitelere dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. 

EKONOMİ 11.10.2021, 13:02
Uzmanlar uyarıyor: Kripto parada klonlanmış sitelere dikkat! 

Bitcoin’in hızla yükselmesi ile birlikte yatırım yapmak konusunda adeta birbirleriyle yarışan insanları ağına düşürmek isteyen korsanlar, dolandırıcılığın her geçen gün yeni bir yolunu buluyor. Türkiye’de Thodex isimli uygulama üzerinden yapılan ve günlerce konuşulan büyük vurgunun ardından yeni mağduriyet haberleri de peşi sıra geliyor.  

Yatırımı 24 kat değerlendi ama parasını çekemedi 

Son mağduriyet haberine göre Gaziantep’te yaşayan bir vatandaş, ABD merkezli ünlü bir kripto para borsası sitesine 54 bin dolar yatırarak sisteme giriş yaptı. 54 bin dolar yatırdığı hesabında yaptığı yatırımlar ise hesabında 1 milyon 300 bin dolar olduğunu gören mağdur, parayı çekmek istediğinde hesabının bloke edildiğini öğrendi. 

Yeni şifre için 10 bin dolar ödedi 

Site yönetimi ile irtibata geçen mağdur, hesabının blokesinin kaldırılması için yeni şifre alması gerektiğini öğrendi; yeni şifreyi almak için ise 10 bin dolar daha yatırım yaptı. Parayı yatırmasına karşın yeni şifre almayan mağdur, site yönetimiyle tekrar iletişime geçti. Bunun üzerine yönetim, tekrar şifre alması için 20 bin dolar daha yatırması gerektiğini belirtti ve mağdur kişi buna yine inanarak istenen parayı tekrar yatırdı. 

Dolandırıldığını çok geç anladı 

İkinci kez şifre parası yatırmasına karşın hesabı açılmayan mağdur, site yönetimiyle tekrar iletişime geçti. Kendisini yönetim ekibi olarak tanıtan kişiler bu sefer de 30 bin dolar isteyince mağdur kişi dolandırıldığını anladı. Konuyu yargıya taşıyan kişinin avukatı Mehmet Okan Sarrafoğlu ise klonlanmış sistemler hakkında önemli uyarılarda bulundu. 



“Kripto paralar ülkemizde para değil varlık olarak biliniyor” 

Kripto paraların Türkiye’de lisansının olmadığını vurgulayan Avukat Sarrafoğlu, şu ifadelerle yatırımcıları uyarıyor: “Bankaların lisansı var fakat kripto para borsasının lisansı bulunmuyor. Kripto paralar, ülkemizde para değeri değil varlık değeri görüyor. Bu da dolandırıcıların 4 çeşit sistemle insanları mağdur ettiği biliniyor. Bunların en ünlüsü ise borsa sitelerinin kopyalanması. Yazılımı çok iyi bilen kişiler, diğer bir deyişle hackerlar, ünlü siteleri usta şekilde kopyalayabiliyorlar. İnsanlar aslında ünlü kripto para borsalarının orijinal sitelerine yatırım yaptıklarını düşünürken hackerların eline düşebiliyorlar.” 

“Siteler gerçek, paralar gerçek ama işlemler sahte” 

Sarrafoğlu: “Hackerların yaptıkları siteler, gerçeklerinden ayırt edilmeyecek kadar gerçek görünüme sahip olabiliyor. Burada site gerçek, paralar gerçek fakat işlemler ve yatırımlar sahte oluyor. Benim müvekkilim ise yatırıma 54 bin dolar ile başlamış. ABD’de oldukça güvenilir olan ve herkesin işlem yaptığı bir siteye yatırım yaptığını söylüyor. Fakat aslında kendisi, o sitenin kopyası olan sahte bir siteye yatırım yapmış. Kendisinin yaptığı tüm işlemler sahte fakat paralar gerçek. Dolandırıcılar, yatırılan 54 bin dolar 1 milyon 300 bin dolar olarak göstererek müvekkilimin parayı çekmek istemesini sağlıyor. Müvekkilim bunu yapmaya kalkıştığında ise hesabının hacklendiğini ve defalarca para ödeyerek yeni şifre alması gerektiğini ifade ediyorlar. Dolandırıcılığın ikinci kısmı da zaten hesabı bloke etmekle başlıyor.” 

“Para, hukuki yollarla kurtarılabilir” 

Sarrafoğlu: “Müvekkilimin kaybettiği para başta olmak üzere bu şekilde mağdur olan kişiler, hukuki yollara başvurarak paralarını kurtarabilirler. Bunun için sitenin IP adresinin bilinmesi gerekiyor. Dolandırıcılar, IP adresinin bulunabildiği ülkelerde bulunuyorlarsa savcılık, avukat ve SİBER Suçlarla Mücadele ekipleri ile iletişime geçilerek para geri alınabiliyor. Fakat müvekkilimi mağdur eden kişi şu anda Hindistan’da yaşadığı ve Amerikan siteleri üzerinden bu sahtekarlığı yaptığı için işler biraz zor yürüyor.” 

Yorumlar (0)