Uzman isim uyardı: Son gün 31 Mayıs

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bu yılki emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için tanınan süre 31 Mayıs itibarıyla sona eriyor. 2022-25 seneleri arasındaki emlak vergi değerinin hesabında baz alınan arazi ve arsa metrekare birim değerlerinde bu sene yüksek artışlar görüldü. Birçok ilçede görülen bu yükselişler sebebiyle emlak vergisi bu yıl cep yakacak." dedi.

EKONOMİ 05.05.2022, 23:27
Uzman isim uyardı: Son gün 31 Mayıs

Bu yılki emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için tanınan süre 31 Mayıs itibarıyla sona eriyor. Sonraki taksit ödemeleri ise 30 Kasım'a kadar yapılabilecek. Hususa dair açıklamalarda bulunan Özelmacıklı, “2022-25 seneleri arasındaki emlak vergi değerinin hesabında baz alınan arazi ve arsa metrekare birim değerlerinde bu sene yüksek artışlar görüldü. Birçok ilçede görülen bu yükselişler sebebiyle emlak vergisi bu yıl cep yakacak." dedi.

"Büyük kentlerde yüzde 100 oranında artışlar yansıtılıyor"

Özelmacıklı, “Belediyelerce arsa, arazi ve binalar için alınan emlak vergisinin ilk taksiti için son gün 31 Mayıs. Ülkemizdeki arazi, daire ve binalar yüzde 0,1 ila 0,6 arasında değişiklik gösteren oranlarda emlak vergisine tabi. Vergi oranları konutlarda ve arazilerde binde bir, binalarda binde 2, arsalarda ise binde 3'tür. Bahse konu oranlar, büyük kentlerdeki belediye sınırları içindeki alanlar için yüzde 100 artırımlı bir şekilde uygulanıyor." diye konuştu. 

"Birçok alanı etkiliyor"

Özelmacıklı, “Bu vergi tapu harçlarını, mesken teslimlerindeki KDV oranlarını, emsal kira bellerini, intikal ve veraset vergilerini etkiliyor. Takdir komisyonları da yalnızca 4 senede bir toplanarak arsa ve arazi rayiçleri belirliyor. Fakat değer tespitinde sokak ve cadde değerleri haricinde dikkate alınması gereken konum, kat, manzara, cephe gibi pek çok kriter dikkate alınmıyor." ifadelerine yer verdi. 

"Emlak vergisinden muaf tutuluyorlar"

Özelmacıklı, “Herhangi bir geliri olmayanlar, gelirleri yalnızca sosyal güvenlik kurumlarının verdiği aylıktan ibaret olanlar, engelliler, gaziler, şehitlerin eşi ve çocukları 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması durumunda emlak vergisinden muaf tutuluyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)