Ünlü ekonomistten Türkiye tahmini: Hızla büyüyebilir!

Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks, 2022'nin ilk 6 ayında Türkiye'nin ihracatında yüzde 20'lik artış görüldüğünü kaydetti. Brooks, "Makro istikrarın sağlanması halinde Türkiye hızlı şekilde yükselebilir." ifadelerine yer verdi.

EKONOMİ 14.07.2022, 16:23 Hakan Öksüz
Ünlü ekonomistten Türkiye tahmini: Hızla büyüyebilir!

Rusya ile Ukrayna arasında şubat ayında başlayan savaş, Çin'de bahar aylarında karantina uygulamasına geçilmesi ve maymun çiçeği virüsünün çok sayıda ülkeye yayılması nedeniyle tedarik zincirlerinde aksama meydana geldi. Savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlar, küresel çapta gıda ve akaryakıt sorununun ortaya çıkmasına neden oldu. Birçok ülkede enflasyon, son 40 yılın rekorunu kırdı. ABD'deki haziran ayı enflasyonu yüzde 9.1 olarak açıklandı.

Küresel çapta yüksek enflasyon sorunu yaşanıyor

Finansal piyasalardaki olumsuz hava, domino taşı etkisiyle tüm dünyaya yayıldı. Sri Lanka'da tasarruf amaçlı günde 13 saate varan elektrik kesintisi uygulamasına gidildi. Yüksek enflasyon nedeniyle gıda fiyatları küresel çapta yükselişe geçti, alım gücü düştü. Bu durumdan Türkiye de etkilendi. Türk lirasını döviz karşısında değer kaybetmesi ve küresel çapta yaşanan yüksek enflasyon, akaryakıt ve ürün fiyatlarında patlamaya neden oldu.

"İhracatta yüzde 20'lik artış görüldü"

Küresel piyasalardaki olumsuz havaya rağmen 2022 yılının ilk 6 ayında Türkiye'nin ihracatında yüzde 20'lik artış görüldü. Verilere göre bu süreçte Türkiye'nin ihracatı 126 milyar dolar civarına çıktı. 2022 sonu ihracat hedefinin ise 250 milyar dolar olduğu kaydedildi.

"Türkiye hızlı şekilde yükselebilir"

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti olan Robin Brooks, Türkiye'nin ihracatında meydana gelen artışa değindi. Son yıllarda ihracatı artan Türkiye'nin, diğer gelişmekte olan ülkeleri bu alanda geçtiğini belirten Brooks, "2017'den bu yana Türkiye'nin ihracat hacminde büyük bir artış görüldü. Türkiye'nin rekabet gücü, kendisine yakın diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek görülüyor. Makro istikrarın sağlanması halinde Türkiye hızlı şekilde yükselebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)