Uluslararası şirketler rotasını Türkiye’ye çevirdi

Dünyanın önde gelen şirketlerinden, Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim, İsveçli mobilya şirketi IKEA, Belçika paketleme şirketi DW Reusables ve Polonya hazır giyim firması LPP Türkiye’de yatırım yapmak için harekete geçti

EKONOMİ 08.10.2021, 12:49 09.10.2021, 11:26
Uluslararası şirketler rotasını Türkiye’ye çevirdi

Son günlerde uluslararası çapta paketleme, ilaç, mobilya ve tekstil alanlarda faaliyet gösteren bazı önemli şirketlerin yatırım ve üretimlerini Türkiye’ye kaydırdıkları bildirildi.

Yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünya ekonomisini olumsuz etkileyerek küresel ticaretin aksamasına sebep olmasının ardından ekonomi kendine yeni çıkış yolları arıyor. Aşıların bulunarak salgında önemli bir yol kat edilmesiyle ülke ekonomilerinde de canlanmalar yaşanmaya başlandı. Bunun sonucunda artan talep ile birlikte Asya ülkelerinin odağında bulunduğu üretim ve tedarik zincirleri yetersiz kalmaya başladı.

Asya ile Avrupa arasındaki mesafeden kaynaklanan maliyet artışları pek çok yabancı kaynaklı uluslararası firmanın gözlerini Türkiye’ye çevirmesine ve Türkiye’nin cazip bir yatırım merkezine dönüşmesine neden oldu.

Özellikle Çin ve çevresindeki Asya ülkelerinden malzeme tedariği sağlayan Avrupalı firmalar, her geçen gün daha da büyük bir maddi bir yük getiren navlun maliyetleri ve yaşanan konteyner krizleri nedeniyle tedarik zincirini Türkiye gibi coğrafi olarak daha yakın merkezlere yönelttiler.

  Son günlerde de merkezi Avrupa’da bulunan pek çok firma; lojistik altyapısı ve özellikle maliyet açısından sunduğu imkanlarla yükselen yıldızı olan Türkiye’ye yönelik yeni yatırım planlarını devreye soktular.

IKEA’dan dev adım

 Buna göre; İsveçli mobilya şirketi IKEA'nın CFO'su Kerim Nişel, yöneticiliğini yaptığı şirketin Türkiye'den öncesine göre daha fazla ürün almayı ve mevcut üretimlerini de artırmayı planladığını açıkladı. Açıklamada; IKEA markasının mutfak dolapları, koltuk, kitaplık ve kanepelerini Türkiye'de üreteceği ve buradan tüm dünyaya ihraç edeceği bildirildi.

LPP de Türkiye’yi seçti

Merkezi Polonya’da bulunan hazır giyim firması LPP’de konum olarak Avrupa'ya daha yakın olduğu için Asya’da yaptıkları üretimin önemli bir kısmını Türkiye'ye kaydırmak üzere çalışmalar başlattıklarını duyurdu. Türk tekstil sektörünün önde gelenleriyle görüşmeler gerçekleştiren firma yetkilileri, üretim maliyetleri yüksek kalsa da nakliye ve tedarik zinciri aşamasında Türkiye’nin daha avantajlı olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Medikal ürünler Türkiye’de üretilecek

Dünyaca bilinen Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim da Türkiye'de hatırı sayılır bir miktarda yatırım yapacaklarını söyledi. Firmanın  Türkiye'de Abdi İbrahim firmasıyla projesine başladığı, süregelen klinik araştırma ve çalışmalara ek olarak; merkezi sinir sistemi, diyabet ve  kardiyovasküler hastalık alanlarındaki ürünlerinin üretiminin bundan böyle Türkiye'de yapılacağı kaydedildi. Alman firmanın ilk başta 150 milyon lira yatırıma başlayacağı bu miktarın da yakın gelecekte 1 milyar liraya kadar çıkabileceği ifade edildi.  

Çalışmalar başladı

Merkezi Belçika’da bulunan uluslararası paketleme şirketi DW Reusables de faaliyetlerini Türkiye'ye kaydırma aşamasında. Firma Türkiye’de faaliyetlerine ilk olarak lojistik amaçlı depolama malzemeleri üreten Etap Enjeksiyon ve Etap Doğan'ı satın alarak başladı. Firmanın Türkiye'de üreteceği ürünlerin önemli kısmını ihraç etmeyi planladığı öğrenildi.

Yorumlar (0)