Uluslararası kuruluş açıkladı: Türkiye 'gri liste'ye alındı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, FATF'nin (Mali Eylem Görev Gücü) 'gri liste' üzerinde gerçekleştirdiği güncellemeye dair, "Gerçekleştirilen uyumluluk faaliyetlerine karşın Türkiye'nin gri listeye alınması hak edilmeyen bir netice meydana getirmiştir. İlerleyen süreçte, FATF ve ilişkili bütün kurumlarla iş birliği içerisinde gerekli olan adımlar atılacak ve Türkiye'nin hak etmediği gri listeden en kısa süre içinde çıkması sağlanacaktır." açıklamasında bulundu.

EKONOMİ 21.10.2021, 22:07 23.10.2021, 10:28
Uluslararası kuruluş açıkladı: Türkiye 'gri liste'ye alındı

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, FATF'nin kara para aklama, kitle imha silahlarının yayılımı ve terörizmin finanse edilmesi ile mücadele kapsamında uluslararası standartları ortaya koyan ve devletlerin bahse konu standartlara uyum halini yorumlayan bir kuruluş olduğu kaydedildi. 



"Üzerimize düşen görevi yaptık"

Ülkemizin, 39 mensubu bulunan FATF'nin 1991 yılından beri mensubu olduğu ve uluslararası standartlara uyumlu bir şekilde gerçekleştirilen düzenlemeler kapsamında gerekli olan adımları attığının altı çizilen açıklamada, "Türkiye, FATF'nin hazırladığı rapor dikkate alınarak 27 Aralık 2020 tarihinde 'Kitle İmha Silahlarının Finansmanının Engellenmesine Dair Kanun'u çıkarmıştır. Böylelikle 2019 yılında FATF Raporu'nda ifade edilen dört konuda önemli bir gelişme yaşanmıştır." denildi.

Söz konusu açıklamada, pandemi sürecindeki tam kapanma uygulamalarına karşın ülkemizin FATF standartlarına tam uyum için önemli bir gelişme yaparak, mevzuat yönünden üzerine düşen yükümlülükleri harfiyen yerine getirdiği belirtildi.

"Hak edilmeyen netice"

Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ülkemizin FATF raporunda belirlenen bütün eksikliklere dokunan gelişmeler kaydettiğinin altı çizilen açıklamada, atılan bahse konu adımların, FATF değerlendirme süreci boyunca ilgili kurumlarca tüm açıklığıyla ortaya konulmasına karşın yeterli görülmediği ve ülkemizin gri listede yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gerçekleştirilen uyumluluk faaliyetlerine karşın Türkiye'nin gri listeye alınması hak edilmeyen bir netice meydana getirmiştir. İlerleyen süreçte, FATF ve ilişkili bütün kurumlarla iş birliği içerisinde gerekli olan adımlar atılacak ve Türkiye'nin hak etmediği gri listeden en kısa süre içinde çıkması sağlanacaktır."

Yorumlar (0)